Pas de Trescazes

Infotaula de geografia físicaPas de Trescazes
Imatge
TipusCollada Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficacapçalera de Caldes i vall de Besiberri Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativala Vall de Boí (Alta Ribagorça) i Vilaller (Alta Ribagorça) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 35′ 52″ N, 0° 49′ 32″ E / 42.59772°N,0.8255°E / 42.59772; 0.8255
Serraladamassís del Besiberri Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud2.908 m Modifica el valor a Wikidata
Materialgranit Modifica el valor a Wikidata

El Pas de Trescazes és una collada que es troba en límit dels termes municipals de la Vall de Boí i de Vilaller, a l'Alta Ribagorça; situada en el límit del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva zona perifèrica.

El coll està situat a 2.908[1] metres d'altitud, en la cresta del Massís del Besiberri, entre el Besiberri Sud (S) i el Besiberri del Mig (N), comunica l'occidental Vall de Besiberri amb l'oriental Capçalera de Caldes.

El 20 de juny de 1905, Pau Peyta i Celestin Passet realitzaven la primera ascensió al Besiberri Sud. Els acompanyava el guia Trescazes, el qual va romandre en una bretxa que hi ha a la cresta al nord del cim. Ells, un cop fet el cim, baixaren a la vall de Besiberri pel coll d'Abellers, que ara és la via normal. Trescazes, en canvi, va baixar directament a la vall des de la bretxa, convertint-se en el primer a creuar d'una vall a l'altra sense passar pel coll d'Abellers. Recordant aquesta gesta, la bretxa porta el seu nom.[2]

Rutes[modifica]

El coll és el punt més habitual per iniciar l'ascens al Besiberri del Mig. Dues són les rutes per arribar a la collada:[3]

Vessant oriental del Massís del Besiberri des de la Vall de Colieto.(Imatge amb anotacions)

Referències[modifica]

  1. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  2. Jolis, Agustí; Simó, Maria Antònia. Pallars - Aran. 4a. ed.. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1971, p. 108 (Guies). 
  3. Editorial Alpina. Vall de Boí [mapa], Primera edició, 1:25.000, L. Cartografia de Servicio Geográfico del Ejército. (febrer 2001)

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pas de Trescazes
  • Editorial Alpina. Vall de Boí [mapa], Primera edició, 1:25.000, L. Cartografia de Servicio Geográfico del Ejército. (febrer 2001)
  • Editorial Alpina. Carros de Foc [mapa], 1:25.000, L. Cartografia de Servicio Geográfico del Ejército. (2007)
  • Institut Cartogràfic de Catalunya. Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici [mapa], Segona edició, 1:25.000. (abril 1998)