Pasqual de Tormellas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPasqual de Tormellas
Biografia
NaixementPascual de Tormellas
1080 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tormellas (Regne de Castella)
Mort3 maig 1167 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (86/87 anys)
Tormellas
SepulturaEsglésia N. Sra. de la Asunción (Tormellas) 
Activitat
Ocupacióanacoreta Modifica el valor a Wikidata
eremita
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
CanonitzacióVenerat i amb altars des del s. XII, però no canonitzat formalment
PelegrinatgeTormellas
Festivitat3 de maig
IconografiaCom a eremita
Patró deTormellas

Pascual de Tormellas (Tormellas, ca. 1080 - 3 de maig de 1167) fou un eremita i eclesiàstic venerat com a sant per l'Església catòlica.[1][2]

No se sap del cert quan va néixer, però per l'amistat que tenia amb Sant Pere de Barco, que n'havia estat company d'estudis, deuria haver estat cap al 1080. Va estudiar a El Barco de Ávila i, encaminat a la carrera eclesiàstica, potser també a Àvila. Acabats els estudis, marxà a fer pelegrinatges per diversos llocs d'Europa i arribà a Terra Santa. Tornà a Espanya i desembarcà a Sevilla, on s'estigué un temps. Cercant un lloc més tranquil per fer-hi vida eremítica, s'instal·là en un lloc proper a Olmedo (Valladolid), on edificà l'ermita de la Santa Cruz. Finalment, cap al 1049, tornà a la Ribera Barcense, a la seva casa de Tormellas, on visqué del conreu de l'horta i la pesca al riu. Visità llavors el seu antic company Pere de Barco, retirat a una ermita a El Barco.[3] La tradició diu que els dos decidiren de morir als seus pobles i que, per comunicar-se, feien servir dues daines. Pere morí en 1155, i Pasqual en 1167, essent sebollit a l'església del poble, en un sarcòfag antropomorf de pedra.

Referències[modifica]

  1. Carramolino, Juan Martín. Historia de Avila, su provincia y obispado (en castellà). Librería española, 1872. 
  2. La Velada: Semanario ilustrado (en castellà). Espasa y Compañia, 1893. 
  3. García, Teófilo Cabello; García, Marisa. Nava del Barco: Raices y costumbres (en castellà). Liber Factory, 2015-07-07. ISBN 978-84-9949-752-5.