Passeriformes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:15, 24 ago 2016 amb l'última edició de EVA2.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuPasseriformes Modifica el valor a Wikidata

Pardalotus striatus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
ClasseAves
SuperordreNeoaves
OrdrePasseriformes Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

L'ordre dels passeriformes és el més extens dels ocells. Agrupa un gran nombre de famílies i, en conjunt, reben el nom d'ocells o moixons. El nom deriva de Passer, que és el nom científic del gènere que entre d'altres inclou els pardals.

Solen ésser de mida petita, malgrat que hi ha moltes excepcions, com els còrvids, que arriben a fer més de 60 cm de longitud i més d'un kg de pes.

Les diferents famílies són molt variables i per això és més fàcil definir aquestes que no pas el conjunt de l'ordre. Una característica comuna a tots els representants és l'anisodactília, o sia, presentar tres dits dirigits endavant i un cap enrere, l'ungla del qual ultrapassa en longitud les dels altres dits.

Molts representants tenen la siringe molt desenvolupada i canten molt bé. Els polls dels passeriformes són nidícoles.

Taxonomia

Pardal comú (Passer domesticus)
Protonotaria citrea
Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
Espizella arborea

L'ordre dels passeriformes està format per tres subordres[1] que segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 3.3, 2013) contenen 123 famílies amb 6315 espècies:

Referències

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs