Pastor belga groenendael

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Pastor belga groenendael
Generalitats
País d'origenBèlgica Modifica el valor a Wikidata

El pastor belga groenendaal o pastor belga groenendaler és una de les 4 varietats en les quals es divideix el pastor belga. Juntament amb el malinois, el tervueren, i el laekenois comparteix un mateix estàndard i es diferencia únicament en el color i en el tipus de pèl.

Nom[modifica]

El nom de groenendaal es deu a Groenendaal, barri de la ciutat belga de Hoeilaart on va ser seleccionat. És un gos de pèl llarg a excepció de la cara on és curt, de color negre uniforme en tot el cos i només admet alguna petita taca blanca en el pit i en els dits de les potes.

Característiques[modifica]

El groenendael és potser el pastor belga més popular. Aquest gos de pelatge llarg i negre fa l'efecte de noblesa i elegància. Encara que és un gos fort, resistent i corpulent, no és pesat. Per contra, és un gos molt àgil i dinàmic. El seu cos és d'estructura quadrada (longitud igual a l'altura) i el llom és recte. El cos, en termes generals, és musculós però no és gruixut.

El cap d'aquest pastor belga és allargada, rectilínia i prima. El front és més pla que arrodonit i tant el solc mitjà com la cresta occipital són poc pronunciats. Les orelles del groenendael són triangulars i petites, amb un extrem puntegut. Els ulls de forma lleugerament ametllada i de color marró han de ser el més foscos possible i estar disposats obliquament. El *stop és moderat.

El musell del pastor belga groenendaal és més estret en el seu extrem que a la seva base, però no arriba a ser puntegut. Les seves fortes mandíbules li proporcionen una mossegada en tisora. El mantell és llarg, més llarg en el coll i al pit, formant un collaret molt agradable a la vista. També és més llarg en la part posterior de les cuixes i en la cua. Ha de ser de color negre i solament s'accepten petites taques blanques en el pit i en els dits dels quatre peus.

La cua del groenendael ha d'arribar fins a la sofraja o, millor encara, sobrepassar-ho. En repòs, la cua penja i el seu extrem es corba cap enrere, però sense arribar a prendre la forma de ganxo. El pelatge de la cua és llarg i abundant. Les extremitats anteriors són rectes i, vistes de front, són paral·leles. Les extremitats posteriors del groenendael són poderoses però sense donar l'aparença de ser pesades. Tenen angulació normal.

Pes i altura[modifica]

L'altura a la creu per als mascles oscil·la entre els 60 i els 66 centímetres. Per a les femelles, el rang d'altura a la creu està entre els 56 i 62 centímetres.

El pes dels mascles ha d'estar entre els 25 i 30 quilograms. El de les femelles ha d'estar entre els 20 i 25 quilograms.

Caràcter[modifica]

El groenendaal és un gos alerta, intel·ligent, valent i lleial. És fàcil d'entrenar, però els mètodes durs poden anul·lar al gos o causar confrontació. És necessari un ensinistrament ferm, però no dur. Aquest gos té molt marcats els instints de protecció, territorialitat i pasturatge. Per tant, és necessari socialitzar-ho correctament des de cadell.

A més, com tendeix a ser un gos molt actiu, el pastor belga groenendael necessita alguna ocupació que ho mantingui entretingut. Si no se li proporciona suficient exercici físic i mental, pot desenvolupar problemes de conducta. El seu instint de gos pastor pot portar-ho a tractar de dirigir a quant ésser viu estigui al seu abast. Pot arribar a portar-se bé amb altres mascotes, però para això ha de ser socialitzat des de molt jove.

El pastor belga groenendaal necessita un propietari que conegui de gossos. Si es donen les condicions adequades, aquest gos pot arribar a ser un excel·lent gos guardià, un gran gos pastor, un gran gos d'agility, o una mascota meravellosa. Tot depèn de la correcta criança i educació.

Salut[modifica]

No existeixen malalties típiques en aquesta varietat de pastor belga. Rara vegada es pot trobar un exemplar afectat per displàsia de malucs o de les potes davanteres.

Necessitats[modifica]

El pastor belga groenendaal pot viure tranquil·lament en un departament o en l'exterior. No obstant això, en qualsevol dels dos casos, se li ha de proporcionar suficient exercici físic i mental, així com suficient companyia. És un gos que necessita molt exercici i molta companyia, per la qual cosa els passejos llargs són importants.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pastor belga groenendael