Pastor croat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Pastor croat
Generalitats
País d'origenBòsnia i Hercegovina Modifica el valor a Wikidata
Característiques físques
Alçada65 cm, 70 cm, 60 cm i 65 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg355 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)

El pastor croat o Tornjak és una raça de gos pastor de muntanya nadiu de Croàcia i de Bòsnia i Hercegovina. Tor significa corral en bosnià i croat.

Pastor croat o Tornjak

Característiques[modifica]

El Tornjak és un gos de tipus gos molós, gran i fort, ben proporcionat i àgil. La forma del seu cos és gairebé quadrada. Els seus ossos no són lleugers, però tampoc especialment pesats ni gruixuts i el seu pelatge és llarg i dens, i protegeix al cos contra les males condicions ambientals en què s'ha criat tradicionalment. El cos d'aquest gos és fort i ben construït, amb moviments harmoniosos i amb una clara dignitat. La seva cua és peluda i va alçada com una bandera.

El Tornjak té una mirada clara, confiada, seriosa i calmada. En general el seu mantell és llarg però té el pèl curt a la cara i a les potes, a la part superior el pèl és llarg, gruixut i dur, és especialment llarg a la part més alta de la gropa, sobre les espatlles i al llom pot ser ondulat.

En el musell i en el front, fins a la línia imaginària que uneix les orelles, sobre els orelles i en les parts davanteres de les potes i els peus, el pèl és curt. És sobretot abundant al voltant del coll (com una cabellera), densa i llarga sobre les cuixes superiors (com bombatxos). El pelatge interior és a l'hivern llarg, gruixut i amb una agradable textura llanosa.

Temperament[modifica]

Generalment és un gos calmat, gens nerviós ni agressiu, es tracta d'un gos estoic, dur i robust. En un primer cop d'ull pot semblar un animal indiferent a l'entorn, però quan la situació ho necessita, és un gos vigilant i que alerta. D'altra banda, amb la família humana és molt emocional.

F.C.I.[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pastor croat