Patatxo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Desembarcament de navilis espanyols a la Batalla de l'Illa Terceira o tercera, durant el combat naval el 26 de juliol de 1582, entre una esquadra espanyola de 26 naus on van participar diversos patatxos , comandats per Dom Álvaro de Bazán, i una esquadra francesa de 60, al comandament de l'almirall Filippo di Piero Strozzi, i que acabà amb una aclaparadora victòria per als espanyols
Pintura anglesa sobre l'intent d'invasió d'Anglaterra, en la guerra Anglo-espanyola a finals del segle xvi

Un patatxo[1][2] és un tipus d'embarcació de vela amb dos pals, molt lleugera i de poc calat, una mena de barreja entre un bergantí i una goleta, que en els seus inicis va ser un vaixell de guerra, estant destinat a la vigilància i inspecció de les costes i ports normalment supeditada a una altra embarcació de més importància o mida, i també per a viatges transpacífics, encara que posteriorment es va utilitzar per a fins civils o d'aprovisionament i que solia ser d'unes 30 tones.

Història[modifica]

Va ser usat sobretot per l'Armada espanyola durant els segles XV, XVI, XVII i XVIII per a la defensa i vigilància dels territoris de l'Imperi Espanyol d'ultramar.

Per la seva lleugeresa i velocitat de desplaçament va ser també emprat per corsaris espanyols i holandesos per atacar vaixells comercials.

Flotilles de patatxos varen participar en diverses batalles històriques com:

Llista de patatxos històrics[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Cesáreo Fernández Duro. Armada Espanyola, des de la unió dels regnes de Castilla i Aragó. Editat pel Museu Naval de Madrid, 1972.

Referències[modifica]

  1. «Patatxo». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Entrada "patatxo"». Diccionari nàutic. TERMCAT. [Consulta: 19 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]