Patrimoni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Patrimoni (desambiguació)».

Patrimoni és un concepte que fa referència al conjunt d'objectes o béns que es posseeix. S'utilitza en diversos àmbits des de la biologia, patrimoni gènic, cultural, patrimoni de la Humanitat i del dret i l'economia, en aquests dos casos amb significats no exactament coincidents.

Concepte econòmic[modifica]

En economia el patrimoni es defineix com la riquesa, expressada en termes monetaris, d'un subjecte en un determinat instant. En la comptabilitat el patrimoni d'una empresa són els seus béns, drets i obligacions que l'empresa posseeix:

Actiu(A)= Béns+Drets
Passius(P)= Obligacions
A-P = Capital Propi

El patrimoni com objecte científic de la comptabilitat, va ser proposat pels seguidors dels corrents científics del patrimonialisme i del neopatrimonialisme.

El patrimoni així és una variable de l'estoc, ja que està lligat a un instant determinat, i com a tal es contraposa al concepte de rendiment que és la riquesa des del punt de vista dinàmic i la seva mesura al llarg del temps.

Concepte jurídic[modifica]

En el dret el patrimoni és el conjunt d'aspectes jurídics que tenen un contingut econòmic que posseeix una persona física o una persona jurídica. Dins d'aquest conjunt hi entren els aspectes de l'actiu (crèdits) com els del passiu (dèbits).