Pedra calcària de Solnhofen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pedra de Solnhofen)
Infotaula de geografia físicaFormació de pedra calcària de Solnhofen
Imatge
TipusFormació geològica
EpònimSolnhofen Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBaviera (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 54′ N, 11° 00′ E / 48.9°N,11°E / 48.9; 11
Història
CronologiaTitonià[1]
Activitat
PremisNational Geotope (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La pedra calcària de Solnhofen, en alemany: Solnhofen Plattenkalk, en anglès: Solnhofen limestone, és una pedra calcària de gra molt fi que es troba en les pedreres de la ciutat de Solnhofen, Baviera.

Té dues utilitats principals, el seu ús en litografia i la conservació en excelents condicions de fòssils del Juràssic incloent detalls com els dels cossos tous de les meduses. L'espècie fossilitzada més coneguda conservada dins aquest tipus de pedra és els fòssils d'Archaeopteryx.

Conservació dels fòssils[modifica]

Fòssil d'estrella de mar de la formació de Solnhofen

Durant el Juràssic tardà aquest a zona era un arxipèlag de la Mar Tethys. Això incloïa llacunes salades amb una salmorra sense vida macroscòpica. Qualsevol organisme que queia a la llacuna amb salmorra ni era menjat pels carronyaires ni es podria i esdevenia un fang tou carbonatat. Així es conservaven fins i tot els detalls de les ales dels insectes. Els fòssils no són gaire nombrosos però alguns resulten espectaculars i permeten conèixer un ecosistema del juràssic.

De vegades, les llacunes s'assecaven completament i exposaven fins i tot petits dinosaures. S'ha identificat unes 600 espècies incloent 29 tipus de pterosaures de diferents mides.

La textura de gra fi del fang que es va formar a la zona de Solnhofen, inclou els pobles de Solnhofen i de Eichstätt) és la ideal per a fer planxes de litografia. Una gran pedrera d'aquesta zona investigada des del segle xix rep el nom de Archaeopteryx lithographica, Tots els espècimens d'aquesta au primitiva hi provenen. Una formació anàloga a la de les condicions de Solnhofen es troba a Orca Basin al nord del Golf de Mèxic, però aquesta és una formació més pregona.[2]

Béns culturals de la pedra Solnhofen Plattenkalk[modifica]

Referències[modifica]

  1. Schweigert, G. 2007. Ammonite biostratigraphy as a tool for dating Upper Jurassic lithographic limestones from South Germany – first results and open questions." Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie - Abhandlungen, 245(1): 117-125. doi:10.1127/0077-7749/2007/0245-0117
  2. Bartell K.W., Swinburne N.H.M. and Conway-Morris S. 1990. Solnhofen: a study in Mesozoic palaeontology. Cambridge (transl. and revised from Bartel K.W. 1978. Ein Blick in die Erdgeschichte. Ott.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pedra calcària de Solnhofen