Pegàs (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgePegàs

Vas àtic trobat a Sicília (480 aC – 460 aC) Modifica el valor a Wikidata
Tipuscavall alat
cavall mític Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremascle Modifica el valor a Wikidata
Família
MareMedusa Modifica el valor a Wikidata
ParePosidó Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia grega Modifica el valor a Wikidata
SímbolPegasos (sculpture), Corinth (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Colorblanc Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 53397

En la mitologia grega, Pegàs, Pegas[1][2][3] o Pègasos[4] (en grec antic: Πήγασος, Pégasos) era el cavall alat nascut del coll tallat de la Medusa, i aquí es relaciona amb el mite de Perseu. Tan aviat es deia que el cavall havia sortit del coll diví de la Gòrgona, i aleshores seria com Crisàor o Amfisbena, nascuts al mateix temps, fills de Posidó i Medusa, com s'admetia que havia nascut de la terra fecundada amb la sang de la Gòrgona.

El significat del seu nom és desconegut, però Hesíode el relaciona amb la paraula «font». Allà on els unglots de Pegàs colpejaven el terra en naixia una font. Per exemple, la font Hipocrene (font del cavall), en el mont Helicó.

Però les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel·lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, Bel·lerofont, gràcies a l'ajuda d'una brida màgica que li havia donat Atena, va aconseguir muntar el cavall. També es deia que Pegàs va ser donat a Bel·lerofont per Posidó. Seguidament, Bel·lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera, matant-lo. Després va aconseguir la victòria sobre les amazones.

Gràcies a Pegàs, Bel·lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va enorgullir tant que va creure's capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant al llom de Pegàs. Zeus no va tolerar tanta supèrbia i va enviar un tàvec que va picar al cavall, encabritant-lo i fent-li tirar al seu genet a terra. Lliure de Bel·lerofont, Pegàs va continuar volant sol fins a l'Olimp. Des de llavors, Zeus el va fer servir per portar el llamp.

Finalment, Pegàs va ser transformat en constel·lació. Actualment, una de les 88 constel·lacions modernes s'anomena Pegàs.[5]

Imatgeria moderna[modifica]

El cavall alat Pegàs apareix al logotip de l'empresa Pegaso, fabricant espanyola de vehicles.

El Pegàs també apareix a l'escut de les divisions aerotransportades britàniques.

A més, el Pegàs és una de les figures de la mitologia grega més emprada al cinema, per exemple a la pel·lícula d'animació de Disney del 1997 Hèrcules. També han aparegut a sèries de dibuixos animats com My Little Pony: Friendship Is Magic (2010-), on els pegasos són una de les tres classes principals de ponis que existeixen.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pegàs
  1. Transcripció del nom en català d'acord amb els criteris d'alguns hel·lenistes catalans, establits al Diccionari Grec-Català
  2. La didàctica de l'accentuació del llatí i la seva repercussió en la transcripció al català dels noms clàssics, Joan Alberich i Mariné https://dugi-doc.udg.edu//bitstream/handle/10256/6532/54057.pdf?sequence=1
  3. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle II dC (en grec - català). Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, pàg. 633. ISBN 9788441224223. «Ἑλένη = Hèlena» 
  4. Pseudo-Apol·lodor. Biblioteca (vol. II) (en grec). Fundació Bernat Metge, 2012. ISBN 978-84-9859-200-9. 
  5. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 421. ISBN 9788496061972.