Pelecanòidids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pelecanoides)
Infotaula d'ésser viuPelecanòidids
Pelecanoididae Modifica el valor a Wikidata

Pelecanoides garnotii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreProcellariiformes
FamíliaPelecanoididae Modifica el valor a Wikidata
Lacépède, 1799
Espècies
  • Pelecanoides garnotii
  • Pelecanoides magellani
  • Pelecanoides georgicus
  • Pelecanoides urinatrix

Els pelecanòidids (Pelecanoididae) són una família d'aus marines de l'ordre dels procel·lariformes. La família està formada per un únic gènere i quatre espècies molt semblants, que es diferencien per petites diferències al plomatge i forma del bec. Tenen certa semblança amb els petits petrells dels oceans meridionals, però això es deu a una evolució convergent, ja que els membres d'ambdues famílies s'alimenten de preses que persegueixen cabussant-se. Aquesta família, és la més adaptada dels Procel·lariformes a la vida dins del mar, en lloc de volar sobre ell. També es troben més prop de les costes.

Alimentació[modifica]

S'alimenten de plàncton, sobretot preses com krill, copèpodes i amfípodes, així com petits peixos i calamars. Entre les adaptacions per a obtindre l'aliment, estan les potents i curtes ales, la bossa gular per l'emmagatzemament del menjar, i les seves obertures nasals cap amunt, en lloc de cap avant com en altres petrells.

Descripció[modifica]

Són petits petrells que fan entre 19 i 23 cm de llargària i pesen entre 120 i 200 g. L'aspecte de les quatre espècies és molt semblant i molt difícils de distingir a la mar. Es diferencien millor per la grandària i forma dels seus curts becs. El plomatge és negre brillant en la part superior i blanc en la inferior. Les seves ales són curtes respecte a la seva grandària i fan servir un vol brunzint molt característic. Aquest vol és baix sobre l'aigua, volant a través de les crestes de les ones sense interrompre el camí en el seu vol. A l'aigua porta les ales doblades per en mig i les fa servir de paletes per a perseguir la preses.

Reproducció[modifica]

Nien en colònies en Illes. Ponen un ou blanc i gran en un niu consistent en una lludriguera excavada en terreny obert o sota els arbres. Aporta el niu algun material vegetal. Els dos pares s'alternen covant l'ou durant unes 8 setmanes. Els pares tenen cura del pollet un llarg període, entre 45 i 60 dies.

Taxonomia[modifica]

Alguns tractats suggereixen que aquests ocells són en realitat membres de la família dels procel·làrids i algunes obres taxonòmiques els tracten com a tal. Es classifiquen en un gènere amb quatre espècies:

L'evolució i sistemàtica d'aquestes aus no ha sigut investigada en profunditat. Algunes poblacions es van descriure com espècies diferents.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pelecanòidids