Guan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Penelope (gènere))
Infotaula d'ésser viuGuan
Penelope Modifica el valor a Wikidata

Granadera Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGalliformes
FamíliaCracidae
SubfamíliaPenelopinae
GènerePenelope Modifica el valor a Wikidata
Merrem, 1786

Els guans[1] típics són un grup de 15 espècies d'aus incloses al gènere Penelope, un dels que forma la família dels cràcids (Cracidae), a l'ordre dels gal·liformes (Galliformes).[2] També reben el nom de "guan" altres espècies de la família dels cràcids, com ara el guan banyut del gènere Oreophasis, i els guans xiuladors del gènere Pipile.

Morfologia[modifica]

Fan 65 – 95 cm de llargària, amb un aspecte de galls dindi que es mouen pels arbres Color predominantment marró amb el cap petit en comparació a la grandària del cos. Llueixen un collar característic.

Hàbits[modifica]

Les petites poblacions d'algunes espècies i l'hàbitat boscós o de gran altitud d'altres (algunes espècies viuen fins a 3.350 m d'altitud) fa que moltes de les seves costums siguin desconegudes. En general fan els nius en les branques dels arbres.

Hàbitat i distribució[modifica]

Viuen des dels boscos del sud de Mèxic fins a l'àrea tropical d'Amèrica del Sud.

Taxonomia[modifica]

Aquest gènere sembla que es va originar per l'expansió de la família a través dels Andes i d'Amèrica tropical. Possiblement els seus parents més propers és el gènere Aburria. Els avantpassats comuns als dos gèneres sembla que van divergir fa uns 20-15 milions d'anys, però això no ha sigut corroborat per cap prova fòssil (Pereira t al., 2002).

Se n'han descrit les següents espècies:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guan