Període d'Uruk

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El període d'Uruk fou una fase cultural de la civilització de Mesopotàmia, que va seguir al període de l'Obeid. La datació és imprecisa però s'iniciaria vers 3800 o 3700 aC. i acaba vers el 3200 aC. Se l'anomena d'Uruk perquè s'observa principalment en aquesta ciutat però es va estendre a tota la baixa Mesopotàmia i encara més lluny. El període cobreix des del protohistòric Calcolític a l'inicia de l'edat del bronze. El període següent fou el de Jemdet Nasr. En aquest període va néixer la vida urbana i a la segona meitat del IV mil·lenni l'escriptura cuneïforme.

En l'excavació d'Uruk els nivells XVIII a XIV formen part de la cultura d'Obeid i del XIV al IV corresponen a l període d'Uruk propi. Els estrats ocupen 16 metres.El Carboni 14 data el nivell més fondo d'Uruk el 4.114 aC amb un marge de 160 anys.

Referència[modifica | modifica el codi]

Elena Cassin, Joean Bottéro i Joan Vercoeur, Los Imperios del Antiguo Oriente del Paleolítico a la mitad del segundo milenio, Mexico DF, Buenos Aires i Madrid, 1a edició 1970, ISBN 84-323-0118-3


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Període d'Uruk