Pere Lacavalleria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPere Lacavalleria

Marca d'impressor dels Lacavalleria Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Aquitània Modifica el valor a Wikidata
Mort1645 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, tipògraf, impressor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJoan Lacavalleria i Dulach Modifica el valor a Wikidata
GermansAntoni Lacavalleria Modifica el valor a Wikidata

Pere Lacavalleria (Aquitània (?) - Barcelona 1645) fou un tipògraf i impressor barceloní, d'origen occità.[1]

Cap al 1628 es traslladà a Perpinyà per imprimir el llibre d'Andreu Bosch, jurista d'aquesta ciutat, Summari, índex o epitome dels admirables y nobilíssims títols d'honor de Cathalunya, Rosselló i Cerdanya, publicat aquell any, que constitueix una de les obres històriques més remarcables del regnat de Felip IV. Un cop complert aquest encàrrec, s'establí definitivament a Barcelona, al carrer d'Arlet, prop del de la Llibreteria.

Dins la seva obra personal destaca la seva publicació, el 1642, durant la Guerra dels Segadors, del Dictionario castellano... Dictionaire françois... Dictionari catala, un manual de conversa amb vocabulari trilingüe.

El seu germà Antoni Lacavalleria continuà el negoci, traslladat al carrer de la Llibreteria. Joan Lacavalleria i Dulach, autor del Gazophylacium catalano-latinum, és fill seu i d'Isabel o Elisabet Dulach.[2]

La Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona conserva més de 100 obres publicades per Lacavalleria,[3] així com diversos exemples de les seves marques d'impressor que el que van identificar al llarg de la seva trajectòria professional.[4]

Referències[modifica]

  1. Delgado Casado, Juan. Diccionario de impresores españoles, siglos XV-XVII. vol. 1. Madrid: Arco-Libros, 1996, p. 363-364. ISBN 84-7635-198-4. 
  2. Chevauché, Sylvain «Confiscations et malaise social - La place des veuves: Isabel Lacavalleria et les autres» (en francès). Catalunya segle XVII [Consulta: 21 gener 2020].
  3. «Catàleg de les biblioteques de la UB/Fons Antic». [Consulta: 14 abril 2020].[Enllaç no actiu]
  4. «Marques d'impressors: Lacavalleria, Pere». [Consulta: 14 abril 2020].

Bibliografia[modifica]