Perry Anderson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPerry Anderson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 setembre 1938 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Redactor en cap
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióWorcester College
Eton College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista d'opinió Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Los Angeles Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Nom de plomaRichard Merton Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJuliet Mitchell
Gyöngyvér Vigh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesJames Carew O'Gorman Anderson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Veronica Beatrice Bigham (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansBenedict Anderson Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm4562132 Goodreads author: 107970 Goodreads character: 54215 Modifica el valor a Wikidata

Perry Anderson (Londres, 28 de setembre de 1938)[1] és un historiador anglès i assagista polític. És un especialista en la història intel·lectual, professor d'Història i Sociologia en la Universitat de Califòrnia i editor de la revista New Left Review. Anderson ha escrit diversos llibres, l'últim d'ells titulat The Indian Ideology (La ideologia índia, 2012), una polèmica contra la construcció de projecte-nació indi. És germà del politòleg Benedict Anderson.

Família[modifica]

La família d'Anderson es va mudar a la Xina quan el seu pare va ser traslladat a exercir funcions en la Duana Imperial Marítima. Després de la guerra, la família es va mudar al sud d'Irlanda.

El 1956 va ingressar el Col·legi Worcester, Oxford, on els seus interessos van des de la filosofia i la psicologia a idiomes com el rus i el francès. La seva arribada a Oxford coincideix amb la invasió soviètica a Hongria i la crisi de Suez i amb l'efervescència de la Nova Esquerra, en la que es va ser un actor central.

Carrera[modifica]

Redactor durant molts anys de New Left Review, Perry Anderson ha estat descrit com «un dels principals pensadors marxistes contemporanis», o en paraules de Terry Eagleton, «el més brillant intel·lectual marxista britànic». L'obra d'Anderson s'estén des de l'excepcionalisme anglès a l'absolutisme europeu, de la política de transicions llatinoamericanes, als canvis en el marxisme occidental, dels orígens del postmodernisme, a l'exterminisme i la Guerra Freda.

El 1974 va escriure les seves dues obres magistrals: Passages From Antiquity to Feudalism (Transicions de l'antiguitat al feudalisme), que està enfocat en la creació de les societats feudals; i Lineages of the Absolutist State (L'Estat absolutista), on examina les monarquies absolutes. El seu treball va ser descrit al New York Review of Books com "un formidable assoliment intel·lectual", distingit tant per la seva profunditat conceptual com pel seu estil.

Si hi ha discontinuïtats i ruptures dins de la carrera intel·lectual d'Anderson, hi ha també continuïtats profundes, no és menor la seva atenció al canvi històric i polític en el llarg termini. Els seus treballs recents inclouen The Origins of Postmodernity, English Questions i una important sinopsi de les polítiques d'esquerra titulat Renovations publicades en els temes del mil·lenni de New Left Review.

El 1980 va assumir el càrrec de professor en la New School for Social Research. Després va treballar novament com a redactor en la New Left Review fins a la seva jubilació en el 2003, on va continuar treballant en el comitè editorial. En 2004 va publicar "El laboratori implacable de la Història". Perry Anderson ensenya Història i Sociologia en la Universitat de Califòrnia, Los Angeles.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]