Personatge

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un personatge és un caràcter que apareix a obres de ficció, encara que pugui tenir una base real o imitar una persona existent. Pot ser un individu, ésser, objecte o espai que actua dins la trama, que fa que avanci l'acció i que té unes característiques que el diferencien de la resta, usualment accessibles a partir dels seus actes o de descripció directa.

És un element essencial de la narrativa (l'excepció és la novel·la experimental Finnegans Wake, de James Joyce) i el drama. A la poesia s'identifica amb la veu lírica, tot i que poden aparèixer personatges al poema com a exemple de sentiments o com a destinaris de l'obra.

Un personatge pot ser pla si no evoluciona al llarg de l'obra, és a dir, si es manté estable mentre dura l'acció i aquesta no afecta la seva manera de ser. En canvi, els personatges anomenats rodons es veuen afectats per la història i pateixen una transformació. Usualment són més rodons els personatges principals i es presenten amb més detall.

Determinats personatges poden esdevenir arquetips si representen per antonomàsia una manera de ser o de pensar, com un símbol ficcional d'una qualitat o personalitat.

Tipus de personatges[modifica | modifica el codi]

  • Protagonista: heroi o personatge principal de la trama, el narrador està focalitzat en seguir les seves accions i (si és omniscient) maneres de pensar i veure el món. Pot haver-hi més d'un protagonista si la trama és complexa o es tracta d'una història coral, que descriu un grup d'individus.
  • Antagonista: personatge que s'oposa als designis del principal, abans identificat amb el Mal (en la ficció moderna no hi ha tant maniqueisme i fins i tot els declaradament perversos poden ser els protagonistes). No s'ha de confondre amb l'antiheroi, que és un protagonista sense les virtuts tradicionals.
  • Aliats del protagonista o de l'antagonista
  • Personatge objectiu: a vegades és la noia en les narracions tradicionals, és un personatge idealitzat que actua com a motor de l'acció o bé un personatge fantasma.
  • Personatges secundaris: són caràcters menys rellevants o amb aparicions puntuals a la història
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Personatge