Peter Erasmus Lange-Müller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Peter E Lange-Müller)
Infotaula de personaPeter Erasmus Lange-Müller

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r desembre 1850 Modifica el valor a Wikidata
Frederiksberg (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 febrer 1926 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Vespre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pianista Modifica el valor a Wikidata
GènereSimfonia Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Família
PareOtto Müller Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: c34b9d9d-4c1b-4051-b823-7c7d1771db53 Lieder.net: 4775 Discogs: 1019215 IMSLP: Category:Lange-Müller,_Peter_Erasmus Modifica el valor a Wikidata

Peter Erasmus Lange-Müller (Frederiksberg, 1 de desembre de 1850 - Copenhaguen, 26 de febrer de 1926) fou un compositor danès.

Biografia[modifica]

Lange-Müller era fill d'un jutge del Tribunal Suprem danès. El 1871 va començar a estudiar música al Conservatori de Copenhaguen i, a petició del seu pare, també va estudiar temporalment ciències polítiques. Aviat, però, es va tornar a la música i, amb una salut deficient (probablement patia anisometropia[1])es va dedicar principalment a la composició sense ocupar cap càrrec musical. De vegades va dirigir la Societat de Concerts de Copenhaguen, que va cofundar. El 1892 es va casar amb Ruth Block; del matrimoni van néixer 3 fills.

A la seva obra s'hi veu la influencia de Gade i de Hartmann, però sense mancar d'originalitat.

Després d'estrenar una Suite per a orquestra titulada Alhambra, estrenà l'òpera Tove (1878), una simfonia titulada Epteraaret, la partitura de Fulvia i l'òpera còmica Estudiants espanyols (1883), la qual el donà conèixer a l'estranger.

Fou un dels principals caps de l'escola danesa moderna o potser el primer entre els compositors del seu temps de Dinamarca.

Bibliografia[modifica]

Notes[modifica]

  1. (danès) Benedicte Egede Glahn: "Lange-Mullers hovedpine - hvad kom den af?"[Enllaç no actiu] (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek; colum 16, núm. 2 (2003); pp. 3-10)