Peter Schoeffer

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Peter Schoeffer

Peter Schöffer (Gernsheim, c. 1425 - Magúncia, 1502) va ser un impressor alemany. Col·laborador de Johannes Gutenberg, posteriorment va posar una impremta a Magúncia amb Johannes Fust. Va idear la regleta i les notes marginals i, per primera vegada, va imprimir en color els títols. Se li deu la impressió de la "Bíblia de 42 línies" (1542).

Formació[modifica | modifica el codi]

Peter Schöffer es va formar intel·lectualment a la Universitat de París i va desenvolupar la seva maduresa professional a Lió, un dels centres europeus de la indústria bibliotecagràfica del segle XV. Com a cal·lígraf de professió tenia coneixement profunds de geometria i sobre els sistemes de proporcions pitagòrics, ,matèries sobre les quals se suposa un coneixement profund sobre "el art d'escriure" i la morfologia de les lletres cal·ligràfiques.

La impremta[modifica | modifica el codi]

El projecte de la impremta moderna es basa en tres pilars: Johan Fust, comerciant burgès que va finançar la idea, Johannes Gutemberg, orfebre que va tenir la idea i que realitzà la part mecànica i Peter Schöffer, cal·lígraf de professió contractat per fer gràficament possible aquesta idea.

Contribució de Schöffer[modifica | modifica el codi]

Per la seva formació, Schöffer tenia el perfil per articular una proposta de modulació del pla gràfic. En conseqüència la seva gran aportació va ser l'establiment del sistema de relacions harmòniques entre peces modulars tipogràfiques i gràfiques que podrien ser aplicades de qualsevol forma alfabètica o gràfica. Schöffer va ser el responsable d'un dels primers projectes de disseny gràfic de la història.

Altres enllaços d'interès[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peter Schoeffer Modifica l'enllaç a Wikidata