Petita i mitjana empresa

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Petita i Mitjana Empresa)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La petita i mitjana empresa (abreujat com PiME o en anglès: SME) són les companyies que el nombre dels seus empleats està per sota de certs límits.

Internacionalment[modifica | modifica el codi]

La forma abreujada SME = PiME es fa servir en la Unió Europea i en organitzacions internacionals com el Banc Mundial, les Nacions Unides i l’Organització Mundial del Comerç (WTO). El terme small and medium businesses o SMB predomina als Estats Units.

Els estats membres de la Unió Europea tradicionalment tenen la seva pròpia definició sobre què constitueix una PiME. Per exemple a Alemanya el límit està en 250 empleats i en canvi a Bèlgica és el de 100. La Unió Europea actualment comença a estandarditzar el concepte i amb 10 empleats seria una empresa "micro", les de menys de 50 empleats una empresa "petita", i les de menys de 250 una de "mitjan".[1]Com a contrast en els Estats Units la petita empresa si es defineix pel nombre d’empleats el límit és de 100 i la mitjana medium-sized business sovint es refereix a tenir menys de 500 empleats.

Tant en els Estas units com Europa la petita oficina (SOHO)té un llindar de 10 o menys.

En la majoria de les economis les empreses més petites són les més nombroses. Als Estats Units les PiMEs representen el 99% de totes les empreses i donen ocupació a uns 65 milionss de persones. A tot el món representen entre el 40 i el 50% del Producte interior brut

A l’Índia, les empreses micro i petites (MSEs) juguen un gran paper en el sector industrial del país, s’estima que representen un 39% d eles manufactures i un 33% de les exportacions índies. Dóna ocupació auns 31 milions de persones.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. European Commission. «Recommendation 2003/361/EC: SME Definition», 2003-05-06. [Consulta: 2009-04-05].
  2. «Home Page for Ministry of Agro & Rural Industries». Msme.gov.in, 2007-05-09. [Consulta: 2010-12-09].