Percebe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Peu de cabra comú)
Infotaula d'ésser viuPercebe
Pollicipes pollicipes Modifica el valor a Wikidata

Peu de cabra comú (Pollicipes cornucopia) Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseHexanauplia
SubclasseCirripedia
OrdrePedunculata
FamíliaPollicipedidae
GènerePollicipes
EspèciePollicipes pollicipes Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
  • Lepas gallorum Spengler, 1790 [1]
  • Lepas pollicipes Gmelin, 1789 [1]
  • Mitella pollicipes (Gmelin, 1789) [2]
  • Pollicipes cornucopia Leach, 1817 [3]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El percebe o peu de cabra comú (Pollicipes pollicipes) és una espècie de crustaci de la classe dels cirrípedes (Cirripedia) de l'ordre Pedunculata.

Aquest animal viu en grups fixats sobre les roques batudes per l'onatge. S'alimenta per filtració, perquè, a causa de la seva manca d'extremitats, perduren immòbils adherits a les roques tota la vida. El cos és protegit per una sèrie de plaques i se subjecta al substrat per un peduncle carnós, desenvolupat per modificacions de les seves antenes. No té ulls. Igual que la resta dels cirrípedes, és hermafrodita. Com tots els crustacis el seu desenvolupament no és directe, car necessita realitzar una sèrie de mudes (ècdisis) per créixer. El seu estat larvari presenta nauplius de vida lliure, que al desenvolupar-se es transforma en una larva cipris. Ambdues són pelàgiques, i pertanyen, durant aquesta etapa de la seva vida, al plàncton (concretament al meroplàncton).

Gastronomia[modifica]

Plat de peus de cabra

El peu de cabra comú és un cirrípede relativament gros, molt apreciat des de temps antics a la península Ibèrica, especialment a Galícia i Portugal.

Normalment els peus de cabra es consumeixen bullits amb sal i es serveixen freds. Sovint es condimenten amb llimona. Són ideals com a part del vermut i complementen molt bé altres mariscs, com cloïsses, escopinyes o gambes.

Es troba al peu dels penya-segats, fixada a les roques en zones fortament batudes, el que els fa difícils per capturar. És típicament atlàntic, tot i que també se n'han trobat a Formentor, Mallorca. És un marisc molt estimat i això n'encareix el preu.

Cal no confondre el peu de cabra amb el peu de cabrit (Arca noae), un altre marisc menys apreciat i molt diferent malgrat el nom, que no és un crustaci cirrípede sinó un mol·lusc bivalve.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Percebe
  1. 1,0 1,1 Charles Darwin. A monograph on the sub-class Cirripedia, with figures of all the species. Ray Society, 1851. 
  2. M. K. S. Barnes. «A stalked barnacle — Pollicipes pollicipes». Marine Life Information Network for Britain & Ireland. Marine Biological Association of the United Kingdom, 10-02-2009. Arxivat de l'original el 2012-12-23. [Consulta: 11 gener 2010].
  3. M. K. S. Barnes (2009-02-10). "A stalked barnacle — Pollicipes pollicipes". Marine Life Information Network for Britain & Ireland. Marine Biological Association of the United Kingdom