Suport de laboratori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Peu universal)
Diferents tipus de suports de laboratori

Un suport de laboratori, suport universal o peu universal és una peça de l'equipament de laboratori on se subjecten les pinces de laboratori, mitjançant dobles nous.[1] Serveix per subjectar tubs d'assaig, buretes, embuts de filtració, embuts de decantació, etc. També s'empra per muntar aparells de destil·lació i altres equips similars més complexos.

Estructura[modifica]

Està format per dos elements, generalment metàl·lics: Nous de laboratori acoblables al suport universal de laboratori, en angle recte.

  • Una base o peu horitzontal, construït de ferro colat, relativament pesat i generalment en forma de rectangle, sota el qual posseeix uns petits peus de suport. També són possibles altres dissenys de la base, com a forma d'H, d'A, de mitja lluna o de trípode.
  • Una vareta cilíndrica vertical, insereix prop del centre d'un dels costats de la base, que serveix per subjectar altres elements com a pinça.

Ús[modifica]

S'empra per subjectar elements únics (embuts, matrassos, buretes), en general de poc pes per evitar la pèrdua d'estabilitat. També es poden acoblar diversos suports a un muntatge més complex i pesat com un aparell de destil·lació, però si el muntatge es complica és preferible l'ús d'una armadura subjecta a la paret o fixada a un altre element estructural del laboratori.

Referències[modifica]

  1. «Laboratori virtual: utillatge». Arxivat de l'original el 2018-08-01. [Consulta: 27 juliol 2018].