Phaéton (Lully)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalPhaéton

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorJean-Baptiste Lully Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaPhilippe Quinault Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Basat enLes Metamorfosis(Ovidi) Modifica el valor a Wikidata
Gèneretragèdia lírica Modifica el valor a Wikidata
Movimentmúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena6 gener 1683 Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 151805c0-b61a-44db-bdbf-65b2c92c928d IMSLP: Phaëton,_LWV_61_(Lully,_Jean-Baptiste) Modifica el valor a Wikidata
Faetó

Phaëton és una tragèdia lírica creada per Jean-Baptiste Lully, que consta d'1 pròleg i 5 actes. El seu llibret va ser escrit per Philippe Quinault, basat en Les metamorfosis d'Ovidi. La seva estrena va ser a Versalles el 6 de gener de l'any 1683.

Personatges[modifica]

Sinopsi[modifica]

Faetó és farcit d'ambició i orgull. Faetó abandona la seva estimada Théone i demana la mà de Lybia. El seu rival, Epaphus, l'empeny a prendre el carro de son pare i volar pel cel de forma temerària. El final és espectacular: Júpiter fa servir un llamp per a aturar la cavalcada salvatge de Faetó, el qual cau a la Terra.

Comentaris[modifica]

Segons Le Cerf de la Viéville, va ser anomenada ‘òpera del poble’. Parfaict atribueix aquest sobrenom a l'èxit de públic el dia de l'estrena. Destaca la magnífica escenografia, reforçada per efectes orquestrals.

Referències[modifica]

Lois Rosow. "Phaëton." The New Grove Dictionary of Opera. Ed. Stanley Sadie. Grove Music Online. Oxford Music Online. 19 Feb. 2010 <http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/article/grove/music/O903885>.