Fasmatodeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Phasmatodea)
Infotaula d'ésser viuFasmatodeus
Phasmida Modifica el valor a Wikidata

Heteropteryx dilatata femella, de Malàisia  
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdrePhasmida Modifica el valor a Wikidata
Jacobson i Bianchi, 1902
Nomenclatura
Sinònims
Phasmatodea Modifica el valor a Wikidata
Superfamílies
Phyllium bilobatum, un insecte fulla.
Bacillus rossius, un insecte bastó corrent a Catalunya.

Els fasmatodeus (Phasmatodea), fasmatòpters (Phasmatoptera)[1] o fàsmids (Phasmida)[2] són un ordre d'insectes neòpters, coneguts vulgarment com a insectes bastó i insectes fulla a causa del seu aspecte corporal. Se'n coneixen unes 3.000 espècies.[2] Es distribueixen per la major part del món, però la majoria són tropicals.[1]

Són un grup especialitzat en el camuflatge (cripsi) amb colors, formes i comportaments extraordinaris que els confonen amb la vegetació sobre la qual habiten i de la qual s'alimenten.

Entre els fasmatodeus es troben els insectes més pesants (Heteropteryx dilatata, amb 30-40 grams) i els més grans (Phobaeticus chani,[3] amb 35,7 cm de longitud). Són hemimetàbols, és a dir, tenen metamorfosi incompleta, amb només dos estadis en el seu desenvolupament, nimfa i imago (adult).

Noms comuns[modifica]

A més d'insectes bastó i insectes fulla també reben el nom de cavall de faves[1] o cavalls de garrot per la semblança amb el cavall de faves, joguina feta d'una bajoca de faves a la qual es claven quatre busques que fan de cames, una darrere que simula la cua i dues de més petites davant que simulen les orelles, que els nins fermen amb un fil i fan caminar.

Taxonomia[modifica]

Superfamília Phasmatoidea

Superfamília Phyllioidea

Superfamília Timematoidea

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fasmatodeus