Aladern de fulla ampla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Phillyrea latifolia)
Infotaula d'ésser viuAladern de fulla ampla
Phillyrea latifolia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN79919776 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaOleaceae
GènerePhillyrea
EspèciePhillyrea latifolia Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'aladern de fulla ampla (Phillyrea latifolia) és un petit arbust de la família de les oleàcies que es distribueix per la regió mediterrània i Portugal. També se la coneix com a fals aladern[1][2] o gatoll.

Ecologia i distribució[modifica]

Als Països Catalans es distribueix del Rosselló fins a l'Alcalatén, entre els 0 i els 1.000 metres d'altitud.[3] Es fa a les contrades mediterrànies temperades i relativament plujoses, principalment als alzinars i les màquies. Pot florir de març a octubre.

Descripció morfològica[modifica]

Fulles i fruits

Arbust o petit arbre de fins a 15 m d'alçària d'escorça grisa i llisa. Les fulles són simples, oposades i dismòrfiques; les juvenils són ovatocordades i les fulles adultes són lanceolades o el·líptiques. Les inflorescències són raïms axil·lars curts, que contenen flors hermafrodites, actinomorfes i tetràmeres. La corol·la és subrotàcia, blanc verdosa i dividida en 4 lòbuls i té 2 estams i un ovari súper, sincàrpic i bicarpel·lar. El fruit és una drupa globosa, de color blau fosc.

Hom distingeix en la flora dels Països Catalans dues subespècies: la P. latifolia subsp. latifolia i la P. latifolia subsp. media. La darrera (P. media) és poc homogènia, i podrien ser formes hibridogèniques de P. angustifolia i P. latifolia.

Usos[modifica]

Les fulles són astringents i refrescants i s'utilitzen en forma de gargarismes contra les infeccions de la boca i la gola.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aladern de fulla ampla
  1. «FloraCatalana.net». Arxivat de l'original el 2016-06-27. [Consulta: 26 juny 2016].
  2. Pascual, Ramon. Guia dels arbres del Països Catalans. 3a edició. Barcelona: Pòrtic Natura, 1994, p. 140-141. ISBN 84-7306-390-2. 
  3. «Banc de dades de biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 26 juny 2016].