Phnom Penh

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:41, 12 abr 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaPhnom Penh
ភ្នំពេញ (km) Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Vista aèria
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 11° 34′ 10″ N, 104° 55′ 16″ E / 11.56958°N,104.92103°E / 11.56958; 104.92103
PaísCambodja
Enclavament aKândal Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Conté la subdivisió
Població humana
Població2.129.371 (2019) Modifica el valor a Wikidata (3.138,54 hab./km²)
Geografia
Superfície678,46 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perMekong i Bassac River (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altitud14 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Creació1372 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
12 abril 1975fall of Phnom Penh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governPa Socheatvong (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal12101 - 12415
Fus horari
UTC+7
Prefix telefònic023 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2KH-12 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webphnompenh.gov.kh Modifica el valor a Wikidata

Phnom Penh és la capital del Regne de Cambodja i el primer centre urbà del país. És seu del govern i un centre comercial important al Sud-est Asiàtic per la seva situació geogràfica estratègica al delta i la confluència dels rius Mekong i Tonlé Sap, que en fan un port fluvial amb sortida al mar de la Xina Meridional. Com a centre turístic, la ciutat conserva l'ambient cultural asiàtic i la seva controvertida història.

Origen etimològic

La ciutat s'anomena així en honor al Wat Phnom Daun Penh (conegut actualment com a Wat Phnom o "temple del turó"), construït el 1373 per a allotjar cinc estàtues de Buda en un turó artificial de 27 metres d'alçada.

Història

Phnom Penh va ser constituïda capital el 1431 pel rei Phnea Yat, després que aquest deixés Angkor segurament per la forta pressió de les invasions tailandesos. Tanmateix, hi ha estudiosos que plantegen altres hipòtesis com epidèmies, manca d'aliments i la possibilitat de noves rutes comercials amb la Xina, per a les quals la situació geogràfica de Phnom Penh devia ser millors beneficis.

Govern de la ciutat

Posta

La ciutat està regida per un alcalde o governador amb el seu gabinet, en el qual el primer diputat fa la funció de l'executor juntament amb el primer ministre del país. Hi ha, a més, cinc diputats més del govern de la ciutat. La ciutat és la seu central del govern reial del Regne de Cambodja, regit pel primer ministre, i la seu del Palau Reial, la figura principal del qual és el rei de Cambodja. La ciutat també acull la Cort Reial de Justícia i les principals figures democràtiques del país.

Divisió política i administrativa

La ciutat de Phnom Penh està dividida en set districtes que, al seu torn, se subdivideixen en comunes. Tot seguit hi ha el nom dels districtes i el nombre de comunes de cadascun: Meanchey (8), Tuol Kork (10), Makara (7), Russey Keo (12), Dangkor (15), Chamcar Morn (12) i Daun Penh (11).

Geografia, clima i recursos naturals

Clima de Phnom Penh

Phnom Penh està situada en l'encontre fluvial dels rius Alt Mekong, Baix Mekong, Bassac i Tonlé Sap. La regió és coneguda com a Chatomuk, que significa "les quatre cares", i ocupa part de la gran plana central del país cap al sud-est. La temperatura mitjana de la ciutat és de 26,7 °C (44 °F) i pertany al clima tropical montsònic, amb una precipitació pluvial mitjana de 1.400 mm. Si bé la ciutat s'ha anat desenvolupant plenament com una urbs, els voltants de Phnom Penh encara hi ha zones amb profunda vocació agrícola profunda i zones amb presència de boscos tropicals. Hi abunden els arbres fruiters, que constitueixen una important reserva natural, així com espècies animals domèstics i salvatges. L'àrea total de la ciutat és de 357 km².

Demografia

Wat Phnom o Turó del Temple, el punt on nasqué la ciutat.

La població total de la ciutat era 2006 d'1.441.618 habitants, i la densitat pujava fins a 3.320 h/km². Es tracta del percentatge de població urbana més alt de tot el país (un 57% de la població urbana cambodjana, que és un 32% de la població del país). La taxa d'alfabetització és del 87% (88,1% els homes i 77,7% les dones). La taxa de desocupació és del 12,6% (8,9% els homes i 17,0% les dones). La majoria dels pobladors actuals de la capital són immigrants de les altres províncies del país (un 79,2% del total). També es compten les ètnies minoritàries, com vietnamites, xinesos i tailandesos, i amb l'afluència d'organitzacions no governamentals i ajuts internacionals després del llarg període de guerres, molts estrangers dels cinc continents resideixen i treballen a la capital de Cambodja.

Turisme i oci

Edifici de l'àrea del Palau Reial, a Phnom Penh

Phnom Penh és una ciutat principal en turisme i oci. Tot i els excessos de dues dècades de guerra, la ciutat manté el seu encant de l'era colonial i la tradició khmer. Les vil·les franceses que s'estenen al llarg de bulevards amb arbres recorden al visitant que hi va haver un temps en què la ciutat era considerada la "joia del sud-est d'Àsia".

La ciutat conserva importants tresors arquitectònics, religiosos, històrics i espais per a l'oci. Destaquen el Palau Reial, amb el seu ambient oriental, la Pagoda de Plata, el Palau Nacional, Wat Phnom Pen, Tuol Slang i el Museu de l'Autogenocidi dels Khmers rojos.

Phnom Penh és una ciutat que no dorm i que té una bona oferta en oci nocturn: casinos, discoteques, restaurants.

Economia

Phnom Penh és el principal centre econòmic de Cambodja. Un problema greu de la ciutat és la mà d'obra infantil i els nens del carrer. A Phnom Penh la moneda comuna és el riel cambotjà (US $ 1 = R 4,005), però també es pot negociar en dòlar americà, el dom vietnamita i el bath tailandès, amb restriccions.

Cultura

Palau Reial, Phnom Penh

Phnom Penh és l'hereva legítima de la cultura khmer, que actualment s'expressa en molts elements de la ciutat: pagodes budistes de l'escola del Teravada, el respecte pel rei, l'idioma, les maneres de vestir-se i l'organització de la família. Com a capital, la ciutat és també un lloc obligat d'encontre amb altres cultures estrangeres, tant antigues com contemporànies: la cultura xinesa, la vietnamita, la tailandesa, la malaia i l'occidental.

Art

A la ciutat l'art té el seu espai. S'expressa especialment en les característiques ancestrals de la cultura khmer com la música i la dansa, que es conserven gelosament des del temps de la glòria d’Angkor Wat. D'altra banda, les nombroses pagodes de la ciutat conserven excel·lents treballs artístics en pintures que narren els relats sagrats del budisme o dels llibres sagrats hinduistes, els artistes de les quals romanen anònims. L'art ancestral d’Angkor Wat té un pes significatiu sobre l'escultura, la pintura i la decoració.

Esports

En el seu procés de recuperació, la ciutat també dedica espai a l'esport. Si bé encara no hi ha una disciplina esportiva que arribi al terreny internacional, l'esport que identifica la ciutat és el prodal, que és l'art marcial cambodjana ancestral. El principal centre esportiu de Phnom Penh és l'estadi olímpic.

Transport públic

Wat Botum Vattey

Phnom Penh compta amb l'aeroport internacional de Pochengton, que el comunica essencialment amb Bangkok, Ciutat Ho Chi Minh, Manila, Singapur, Kuala Lumpur, Hong Kong i Vientiane. També hi ha vols nacionals que porten principalment a Siem Riep i a altres províncies l'accés a les quals és difícil per carretera.

La ciutat no té un servei urbà d'autobús, però sí que hi ha un servei de taxi. La manera popular de desplaçar-se dins de la ciutat és per mitjà de les moto-taxis (moto-dop). Com que la ciutat no té una terminal de transport intermunicipal, les línies d'autobús que l'uneixen amb a altres províncies s'ubiquen en alguns punts neuràlgics de la ciutat, com ara el mercat central.

Des del port fluvial es pot viatjar a diferents províncies del país mitjançant vaixells que transporten mercaderies i passatgers.

Educació

Phnom Penh és el primer centre educatiu del país, especialment pel que fa a l'educació superior. L'any 2001, el 82,7% de la població de la ciutat estava alfabetitzada: el 88,1% per als homes i el 77,7% per a les dones. Aquest fet afecta, sens dubte, l'ocupació femenina. L'educació superior ha rebut ajuda internacional, però costa que adquireixi un rang preponderant perquè al país preval un ambient de supervivència econòmica, per la qual cosa estudiar és encara vist com un privilegi de pocs. En canvi, hi ha una proliferació de centres d'estudi tècnics que preparen les noves generacions per a una inserció laboral ràpida.

Bibliografia

  • Cambodia in the Early 21st Century. Media Business Network International and Promo-Khmer, under the auspices of the Royal Government of Cambodia. Discovering Phnom Penh City and Around, pp. 573 – 601. Phnom Penh, Kingdom of Cambodia, 2000.
  • Voices from S-21, Terror and History in Pol Pot's Secret Prison. David Chandler. Silkworm Books, Chian Mai, Thailand, 2000.
  • Angkor. Dawn Rooney. Odyssey Guides, Hong Kong, 2003.
  • Cambodia Year Zero. François Ponchaud, New York, 1977.
  • Museu Nacional de Cambodja.

Enllaços externs