Pierre Alechinsky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Alechinsky

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 octubre 1927 Modifica el valor a Wikidata (96 anys)
Schaerbeek (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Floruit1977–1974 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióLa Cambre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Bougival Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, il·lustrador, aiguafortista, escriptor, dibuixant, gravador, ceramista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1947 Modifica el valor a Wikidata –  2010 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentExpressionisme, Cobra, Taquisme, expressionisme abstracte i Lyrical Abstraction (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
Nom de plomaAlshinski, Piyer Modifica el valor a Wikidata
Participà en
24 juny 1977documenta 6
28 juny 1964documenta 3 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsNicolas Alquin, Ivan Alechine Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: c3d6bc7f-be05-49d6-97ed-57dbbb64f1a2 Discogs: 2247473 Modifica el valor a Wikidata

Pierre Alechinsky (Brussel·les, 19 d'octubre de 1927) és un pintor i gravador belga. La seva obra reuneix característiques de l'expressionisme i el surrealisme.

Biografia[modifica]

Joventut[modifica]

Entre 1944 i 1948, Alechinsky estudia a l'École Nationale Superieure d'Architecture et des Arts Décoratifs de la Cambre a Brussel·les, mostrant especial interès per les tècniques d'il·lustració de llibres i per la tipografia. Durant aquesta època descobreix l'obra de Henri Michaux, de Jean Dubuffet i dels surrealistes. Comença a pintar el 1947 i es relaciona amb artistes com Louis van Lint, Jan Cox, i Marc Mendelson.

Trajectòria[modifica]

Va conèixer per aquella època el poeta Christian Dotremont, un dels membres fundadors del grup CoBrA -grup que va prendre el nom de les inicials de les seves ciutats d'origen Copenhaguen, Brussel·les i Amsterdam, que va actuar de 1948 a 1951.

Participa així mateix en la primera exposició internacional del grup a Amsterdam. Comença a treballar en llenços col·laborant amb Karel Appel i d'altres membres. Després de la dissolució del grup es trasllada a París el 1951, on estudia tècniques de gravat, i entrà en contacte amb diversos surrealistes. Va conèixer Alberto Giacometti, Bram van Velde, Victor Brauner i el cal·ligrafista japonès Shiryu Morita. És també a París on presenta la seva primera exposició en solitari el 1954.

Al voltant de 1960, mostra les seves obres a Londres, Berna i a la Biennal de Venècia, i posteriorment a Pittsburgh, Nova York, Amsterdam i Silkeborg. Tan bon punt la seva fama ha anat creixent a nivell internacional, ha treballat amb Wallace Ting, sempre mantenint estrets vincles amb Christian Dotremont així com amb André Breton.

La seva reputació internacional va continuar al llarg dels anys 70 i el 1983 va entrar com a professor de pintura a l'Escola nacional superior de Belles Arts de París. El 1994 li va ser concedit el títol de Doctor honoris causa de la Universitat Lliure de Brussel·les. Al museu a l'aire lliure Middelheim a Anvers s'inaugura una obra momumental representant set llibres oberts amb d'un costat un dibuix de Pierre Alechinsky i de l'altre costat poemes de le seu ami, l'escriptor Hugo Claus. Un any després, el 1995 un dels seus dissenys va ser imprès en els segells de Bèlgica.

Alechinsky viu actualment a Bougival, França, on segueix pintant i fent gravats i il·lustracions per a llibres.

Anàlisi[modifica]

Alechinsky posseeix un vigorós estil, expressiu i proper a l'abstracció, des de mitjans dels anys seixanta, prefereix treballar amb materials més immediats i fluids que la pintura a l'oli, com la tinta o els acrílics.

Alechinsky ha realitzat nombroses exposicions a Europa així com a Amèrica. La seva exposició més recent ha estat una retrospectiva organitzada pel Musées Royaux des Beaux-Arts de Bèlgica, el 2007.

A Catalunya es pot veure obra seva al MACBA de Barcelona.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Müller-Yao, Marguerite Hui : Der Einfluß der Kunst der chinesischen Kalligraphie auf die westliche informelle Malerei, Diss. Bonn, Köln 1985 ISBN 3-88375-051-4 (alemany)
  • Müller-Yao, Marguerite : Informelle Malerei und chinesische Kalligrafie, in: Informel, Begegnung und Wandel, (hrsg von Heinz Althöfer, Schriftenreihe des Museums am Ostwall; Bd. 2), Dortmund 2002 ISBN 3-611-01062-6 (alemany)
  • Rolf Wedewer: Die Malerei des Informel. Weltverlust und Ich-Behauptung, Deutscher Kunstverlag, München, 2007 ISBN 978-3-422-06560-4 (alemany)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre Alechinsky