Piga

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dones amb moltes pigues.

Les pigues, llentilles o científicament efèlides en els humans són taques cutànies, de color marró clar, de melanina en la pell que apareixen en persones de complexió clara. A diferència dels lentígens en les pigues no hi ha un increment de les cèl·lules que produeixen la melanina (melanòcits).[1]

Les pigues es troben de manera predominant a la cara, però poden aparèixer en qualsevol part de la pell exposada al sol.

En els animals les pigues són les taques petites que tenen en el pelatge o el plomatge.

Les pigues no són un trastorn cutani. Les persones amb pigues normalment tenen una concentració més baixa de melanina fotoprotectiva i per tant són més susceptibles a danys per efecte de la radiació ultraviolada i n’han d’evitar la sobreexposició.[2][3] La formació de pigues està desencadenada per l’exposició a la llum solar i l’exposició a llum ultraviolada activa la melanina i fa que les pigues es tornin més fosques.

La predisposició a tenir pigues és genètica i està relacionada amb la presència de la variant de gen receptor de la melanocortina-1 MC1R. L’aparició de pigues és causada pel mateix procés amb què el Sol produeix el bronzejat, encara que la distribució de la melanina no és la mateixa.

Un lentigen és un nevus pigmentari originat per una augment localitzat del nombre de melanòcits de la membrana basal de la pell. El nevus és una malformació benigna però susceptible de sofrir degeneracions canceroses.

Els lentígens es presenten com a taques planes de coloració fosca i uniforme, marró o negra, de pocs mil·límetres de diàmetre. Durant la infantesa, en surten com a mínim entre cinc i deu a gairebé tothom, localitzats en qualsevol part del cos.[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease Elsevier. 2005. Page 1232. ISBN 0808923021 .
  2. Hanson Kerry M.; Gratton Enrico; Bardeen Christopher J.. «Sunscreen enhancement of UV-induced reactive oxygen species in the skin». Free Radical Biology and Medicine, 41, 8, 2006, pàg. 1205–12. DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2006.06.011. PMID: 17015167.
  3. Garland C, Garland F, Gorham E. «Could sunscreens increase melanoma risk?». Am J Public Health, 82, 4, 1992, pàg. 614–5. DOI: 10.2105/AJPH.82.4.614. PMID: 1546792.
  4. [enllaç sense format] http://www.termcat.cat/scripts/rwisapi.dll/@Termcat_dev.env

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]