Pintura a l'agulla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El Tapís de la Creació del Museu Capitular de la Catedral de Girona, brodat amb la tècnica de la pintura a l'agulla

La pintura a l'agulla (Acupictus) és com s'anomena al brodat realitzat a partir de l'edat mitjana en punt de cordonet, per omplir o resseguir la silueta dels dibuixos d'un brodat fins a cobrir completament el teixit-base amb el que quedava l'efecte com si fos un tapís, es coneix també pel nom de "punt de figura" i es realitzava amb fils de llana o seda sobre teixit normalment de lli.

Uns exemples del tipus d'aquest brodat a l'època romànica del segle xi són el Tapís de la Creació de la Catedral de Girona, i el Tapís de Bayeux (França). Un altre exemple d'aquest tipus de brodat és el Penó de Sant Ot, procedent de la Catedral de la Seu d'Urgell i guardat al Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona, corresponent a la segona meitat del segle xii.

Als segles XIV i xv es van afegir fils d'or als de seda. Aquesta tècnica es va continuar anomenant "pintura a l'agulla", "punt de figura" o "de borgonya".

Referències[modifica]

  • Yarza Luaces, Joaquín,(2007) Tapís o brodat de la Creació de la Catedral de Girona, Barcelona, Edicions 62.Nota de premsa[Enllaç no actiu]
  • Bracons Clapés, Josep. Art de Catalunya. Arts decoratives, industrials i aplicades. Barcelona, Edicions L'Isard, 2000. ISBN 84-89931-17-8. 
  • Martín i Ros, M. Rosa, (1992) Cataluña Medieval, Pendón de San Odón, Generalitat de Catalunya, ISBN 84-393-2058-2