Piri Reis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fragment del Mapa de Piri Reis.

Piri Reis (Pīrī Re’īs) abans Hājjī Mehmet fou almirall, marí i cartògraf turc otomà nascut a Gallipoli (actual Turquia) en 1465 i decapitat a Egipte el 1554.

Mapa de figuració dels fons marins de Piri Reis. Segons el seu autor inclou "totes les costes, les illes poblades o desèrtiques, els rius, les roques a flor de aigua o davall l’aigua, els bancs d’arena (...)"

Deixeble i nebot de Kemal Reis, comença a aprendre a navegar als dotze anys. Fou home de gran cultura, parlant, a més del turc, àrab, grec, castellà i portuguès. Participà en nombroses guerres contra la república de Venècia entre 1499 i 1502, a més de contra de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem i els mamelucs d’Egipte (1523).

Assetjà Gibraltar per ordre del soldà otomà però acabà per acceptar un suborn que li oferiren els assetjats. El governador d'Egipte, Alí Bajà, ho va saber i li requerí explicacions, davant la seva negativa, va ser detingut i condemnat a mort. Tenia 89 anys.

La seva obra més important fou Kitab-i Bahriye ("Llibre de les Matèries Marines"), un atles nàutic que integra el famós Mapa de Piri Reis, dedicat al soldà Solimà el Magnífic el 1525, recuperat el 1929 i conservat actualment en el Museu Topkapı Sarayı, en el Palau de Topkapi a Istanbul.

En l’actualitat, el seu famós i enigmàtic mapa dels contorns orientals de Sud-amèrica constitueix un autèntic icona nacional par a Turquia, apareixent en el revers dels bitllets de deu milions de lires. Suposadament fou dibuixada d'acord a navegants europeus (potser Colom).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Piri Reis Modifica l'enllaç a Wikidata