Pissarra digital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «PDI (desambiguació)».

La pissarra digital[cal citació] és considerada per molts com el futur en els mitjans de projecció col·lectius. Gràcies a aquesta qualsevol usuari és capaç de crear tot tipus de contingut digital seguint la metàfora de la pissarra, clarions i esborrador, però, amb totes les bondats d'un ordinador. La pissarra digital i la pissarra digital interactiva (PDI) són sistemes tecnològics que consisteixen en un ordinador multimèdia, generalment connectat a Internet, i un videoprojector que projecta sobre una pantalla o paret ço que veiem a l'ordinador.

Cal distingir bé entre pissarra digital i pissarra digital interactiva:

Pissarra digital[modifica | modifica el codi]

f. (tecno) sistema tecnològic, integrat per un ordinador i un videoprojector que permet de projectar continguts digitals en gran format, idonis per a la visualització en grup. Es pot interaccionar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador com el ratolí i el teclat.

Quina és la diferència entre una PDI i una PD ?

Com que el programari d’anotacions (tinta digital) i altres funcionalitats de les PDI (cortines i enfocaments, captura d’imatges...) resulten de lliure ús (en alguns casos), i es poden usar també amb les PD … La diferència és en la interacció : una PDI és una PD amb la que es pot interaccionar directament sobre la superfície de projecció. La PDI aporta la interactivitat i la disponibilitat d’infinits recursos de les TIC amb els avantatges de la pissarra tradicional (anotacions directes i immediates). - Manipular elements gràfics i multimèdia (moure, amagar, modificar), facilita l’explicació de conceptes i la realització d’exercicis . - Les classes resulten més dinàmiques i motivadores al sortir professor i alumnes a interaccionar directament amb el punter: immediatesa, més autonomia i creativitat... que en treballar des de l’ordinador amb ratolí

Quin n'és l'impacte a l’aula?

Els estudiants estan més atents i motivats ; comprenen millor els continguts; participen més : presentació de treballs, debats, exercicis col·lectius... Classes més actives i audiovisuals ; és més fàcil renovar metodologies i tractar la diversitat. Integra l’ús de les TIC a les activitats de l’aula : cercar informació, presentar treballs... I pels professorat : és fàcil d’usar, no fa problemes, entusiasma i augmenta l’autoestima professional.

Activitats amb la PDI i desenvolupament de competències bàsiques

Comunicació lingüística. Llegir i escriure, exposició oral, explicar, descriure, expressar les idees, adaptar la comunicació al context, escoltar, diàleg i debat, argumentar, considerar altres punts de vista … Tractament de la informació i món digital. Usar Internet per adquirir coneixements i resoldre problemes: buscar, seleccionar, valorar (reflexió i crítica), recopilar, organitzar, relacionar i processar informació amb TIC Usar els codis expressius dels nous llenguatges (multimèdia, hipertext...): presentacions, simulacions, mons virtuals, gràfics 3D... Ús de les noves possibilitats comunicatives: publicació i missatges per Internet i mòbils, videoconferència, xarxes socials, activitats amb respecte a les normes i responsabilitat: gestions, estudis, treball en grup Aprendre a aprendre. de manera autònoma, analitzar, sintetitzar, fer-se demandes i diferents respostes, aprendre dels altres… Autonomia i iniciativa personal. Autoconeixement, identificar objectius, canalitzar emocions, tenacitat, aprendre del errors, avaluar risc Cultural/artística, social/ciutadana, matemàtica, món físic...


Pissarra digital interactiva[modifica | modifica el codi]

f. (tecno) És un sistema tecnològic de diferents dimensions integrat per un ordinador (generalment connectat a Internet), un videoprojector que serveix per projectar sobre una pissarra blanca continguts digitals per visualitzar en grup, i un dispositiu controlador, com ara un punter (fix o mòbil), que funciona com a ratolí i llapis sobre ella. Es pot interaccionar directament sobre la superfície de projecció. Es converteix en una gran eina en l'àmbit de l'ensenyança.(http://www.peremarques.net/pizinteractiva.htm)

Com ajuda els professors i els alumnes[modifica | modifica el codi]

Gràcies al fet que la PDI és una gran superfície sobre la qual podem presentar nombrosos continguts i mitjans de forma simultània, dinàmica i controlada, produeix en els alumnes i els professors, una important sensació d'autoconfiança. La utilització d'aquestes TIC, fomenta que els alumnes siguin partícips del seu propi aprenentatge, aquestes creen expectació, motiven, afavoreixen la relació professor-mestre, alumne-alumne, etc. Aquestes faciliten l'adquisició i retenció de continguts donat que: la seva integració no suposa un canvi brusc en la forma d'impartir classes, ja que les PDI són senzilles d'utilitzar, i per tant estan integrades a l'aula.S'adapta a totes les situacions i nivells dels alumnes, especialment aquells amb necessitats educatives especials. Permet a l'estudiant concentrar-se en el moment de l'aprenentatge, en comptes de preocupar-se per prendre apunts. Redueix les vegades en que els alumnes es puguin sentir perduts, ja que tot el necessari és present a la pissarra, i és possible de tornar enrere per recapitular. Les notes, esquemes, explicacions poden ser impreses o enviades als alumnes. L'entusiasme i motivació de l'alumne provoca una sensació molt positiva en el professor alhora d'adaptar el material, ampliar-ho, millorar-ho, etc. Dóna a l'aula una espontaneïtat i flexibilitat que motiva tant el professor com els alumnes. El caràcter multimèdia de les PD i, afavoreix l'explicació al llenguatge i el tipus de comunicació (televisió, xarxes socials, videojocs, telèfons mòbils, etc.). La utilització de les eines d'escriptura i edició, així com les imatges, els vídeos i animacions, faciliten la comprensió d'idees complexes i abstractes. Gràcies a la seva rapidesa, accelera el desenvolupament de les classes i augmenta l'afectivitat de les explicacions. La PDi serveix de pont d'unió d'adaptació, reutilització i millora. Representa un estalvi important de temps del professor, ja que gràcies a la possibilitat de gravar el que fem a la PDI, podem reutilitzar totes les nostres explicacions i activitats. Això motiva al professor a desenvolupar les seves pròpies habilitats organitzatives i de revisió.

Com a eina organitzativa[modifica | modifica el codi]

És referent alhora de l'explicació del professor, però també és de gran utilitat alhora d'organitzar les nostres activitats i unitats didàctiques. Gràcies al Software, que hi ha a les PDI, molt similar als programes de presentació com PowerPoint, el mestre pot estructurar la seva explicació, eliminar o alterar l'ordre dels continguts, adaptar-los, corregir-los, i fins i tot ampliar-los. Aquest està especialment dissenyat per qualsevol docent o alumne perquè el pugui utilitzar sense problemes, ja que el seu ús és molt senzill. Per tant suposa, estalviar temps per al professor, i donar eines als alumnes.

Aquest disposa de:

- Bloc de notes i quaderns electrònics configurables i personalitzats. - Llibres electrònics multimèdia. - Gravadora d'unitats didàctiques. - Creador d'unitats didàctiques (software autor) - Gravar vídeos - Capturador de pantalles, imatges i webs. - Biblioteca de mitjans configurables i ampliables pels professors i els alumnes. - Reconeixement d'escriptura i edició automàtica de textos a pantalles. - Plataforma de sessions compartides entre equips, professors i alumnes, - Eines de presentació com zoom, cortines, etc. - Explicacions amb llenguatge audiovisual, multisensiorial, comunicatiu i interactiu.Com a eina transformadora de l'aula[modifica | modifica el codi]

La utilització d'aquesta també transforma de forma positiva a la pròpia aula i a l'assignatura, ja que deixen de ser espais aïllats per integrar-se a la societat de forma activa, tant física com virtual, gràcies a l'accés de caràcter col·laboratiu i social a Internet. Un aspecte transformador de l'aula, és que corregeix la idea de l'alumne com a aïllat del coneixement, i el transforma amb un procés d'ensenyament/aprenentatge. La PDI s'acomoda de forma individual i com a grup, accelerant i optimitzant el temps, el treball i l'atenció dels alumnes a l'aula. En el camp professional del mestre, motiva a aquests al seu ús, desenvolupant un caràcter professional i una recerca d'alternatives pedagògiques que enriqueixen i potencien la resposta del docent. A l'aula crea un ambient que afavoreix a la discussió i al debat, que faciliten a l'alumne la realització de tasques de forma interactiva i buscant alternatives per la solució. El professor, donat a aquesta nova metodologia pedagògica, pot concentrar-se en les respostes dels seus alumnes. Un altre aspecte a considerar important és l'intercanvi de rols que es poden produir dins l'aula, tant a nivell de l'alumne com a professor, degut a la motivació i a la participació. L'aula, per tant, gràcies a aquestes tecnologies, es converteix en un fòrum democràtic, comunicatiu i multicultural.Elements

La PDI és composta per:

- El videoprojector s'ha de col·locar a una distància correcte per tal que abasti tota la pissarra i que es vegi la imatge lluminosa de gran dimensió, és a dir, que és l'instrument que proporciona la imatge a la pantalla.

- L'ordinador (portàtil o amb torre) ha de tenir incorporat el software, perquè sinó el sistema operatiu no funcionarà correctament. La seva funció és reproduir tota la informació emmagatzemada al disc dur.


- El mitjà de connexió és allò que connecta o comunica la pissarra amb l'ordinador, pot ser un cable, un usb, etc.


- La pantalla digital interactiva és l'instrument on es projecta la imatge i s'utilitza el dit per dominar-la.


- El programari és proporcionat pel distribuidor i permet de gestionar la pantalla, capturar imatges, etc.


- El dispositiu de control de punter ens permet projectar un format adequat per la visualització col·lectiva en una superfície interactiva de continguts digitals.Importància de la pissarra digital

El més important no és l'instrument… si no el què es fa amb ell. Però un bon instrument sempre ajuda. Disposar d’una PD a l’aula no garanteix un ensenyament innovador de major qualitat . Tenir un ordinador cada alumne a l’aula, tampoc. Com tampoc ho va garantir tenir una pissarra de guix o usar, o no usar llibres de text. Això depèn del professor, de les activitats de ensenyament i aprenentatge que desenvolupi. Però està clar que una PD proporciona més recursos i més oportunitats per a aprendre. Es poden fer moltes més coses si es té que si no es té. I podem fer participar molt més els alumnes .

Avantatges i inconvenients de la PDI

Avantatges

1- Motiven els alumnes i fan que participin activament a les activitats


2- Permet de compartir i accedir a molts recursos a classe


3- Facilita la comprensió de les imatges, simulacions, etc, l'aprenentatge, l'ensenyament, i sobretot, els assoliments dels objectius educatius


4- l'escriptura a la PDI és més fàcil i còmode


5- Renovació metodològica i canvi en l'educació


6- Treballar amb el programari que és associat proporciona noves funcionalitats, com capturar imatges, zoom, etc.


Inconvenients

1- S'ha de tenir connexió a Internet ràpida


2- El videoprojector ha de ser situat al sostre i amb bona luminositat, per tal de reduir les ombres


3- Cost elevat de manteniment


4- Els mestres han de canviar la seva forma d'ensenyar, això necessita voluntat de canvi i millora de la pràctica docent


5- La calibració és molt important, perquè el videoprojector és mòbil


6- Els mestres han de rebre una bona formació didàctica-tecnològica, per tal de poder superar els obstacles que la pissarra digital interactiva li pugui crear

7- A la llarga pot engendrar greus malalties oculars, cardiovasculars, i cerebrals. Es diu que per cada sis hores de classe al dia durant un trimestre, fent servir pissarres digitals, s'augmenta de dues dioptries.

[1]

Aplicació a l'aula

La PDI es podem aplicar a l'aula de maneres diferents com per exemple:

- projectar continguts de les webs


- imatges


-mapes conceptuals


- ejercicis de simulació


- vídeos


- programes de tv...

D'aquesta manera a l'aula es fomenta l'atenció dels alumnes i també es recolza les explicacions dels mestres. Els alumnes poden presentar els seus treballs via aquest mètode i així, fomenten l'atenció del seu públic.

Gràcies a les PDI podem realitzar exercicis de classe i això fa que es fomenti la participació dels alumnes i la del mestre.

És una eina molt eficaç per poder realitzar debats, ja que facilita la discussió del grup. Quan una classe realitza el seu projecte podrem utilitzar la pissarra per exposar les idees de cada alumne i d'aquesta manera realitzar una investigació conjunta.[1] [1]

Alguns exercicis que es poden dur a terme a l'aula:

El professor explica i fa preguntes. Realitzar síntesis a classe. Realitzar exercicis “entre tots”. Correcció col·lectiva d’exercicis. Presentar i comentar el bloc diari de classe. Improvisar a classe: documentar-se i debatre. Xats i videoconferències a classe.


Altres usos que se li poden donar a les pissarres digitals interactives són, segons esmenta Pere Marquès Graells al seu llibre titulat Pizarra digiatal en el aula de clase

 • Suport a les explicacions dels professors utilitzant la PDi per buscar pàgines web, imatges, vídeos, notícies, jocs que ajudin a fer-les més entenedores.
 • Presentar activitats i recursos que ajudin a donar resposta a les diferències individuals dels estudiants en les seves explicacions i per orientar-los a l’hora de realitzar alguns exercicis.
 • Presentar recursos i treballs per part dels alumnes ja sigui de forma individual o en grup. En aquest sentit, els alumnes poden presentar a la resta de la classe aquella informació que hagi trobat respecte al tema que es treballa. D’aquesta manera, aquests elaboren un gran tasca: buscar (investigar) i seleccionar la informació, elaborar el material, presentar allò trobat i avaluar -se.
 • Realitzar exercicis i treballs col·laboratius.
 • Suport en els debats.
 • Realització conjunta de diaris de classe, blocs, entre d’altres.
 • Buscar notícies d'actualitat.
 • Realitzar videoconferències.
 • Realitzar correccions col·lectives d’exercicis a l’aula.
 • Buscar informació sobre temes que sorgeixen en el moment.
 • Recuperar informació, ja que aquesta s’emmagatzema al disc dur i utilitzar- se en sessions posteriors. També es pot enviar aquesta informació als alumnes a través del correu electrònic o imprimir-la entre d’altres.
 • Aprendre sobre la utilització de programes informàtics, ja que als alumnes els és més fàcil veure el que han de fer i com ho han de fer que escoltar i seguir, sense veure, les instruccions del professor.
 • Utilitzar Intranet si el centre en té.

Tipus de Pissarra Interactiva[modifica | modifica el codi]

PDi (Pissarra Digital Interactiva)[modifica | modifica el codi]

Aquest és el cas en què el presentador fa les anotacions a la superfície de projecció. És una pantalla de diferents dimensions, els elements que la formen són una pissarra connectada a un ordinador i aquest a un videoprojector que es converteix en una gran eina en l'àmbit de l'ensenyança. Utilitzant un llapis interactiu en podem explotar totes les funcions. S'hi combinen l'ús de la pissarra convencional amb tots els recursos nous dels sistemes multimedia i de les TIC. Utilitza tecnologia per inducció electromagnètica.

PDiP (Pissarra Digital Interactiva Portàtil)[modifica | modifica el codi]

En aquest cas es tracta de fer el mateix però des de qualsevol lloc de l'aula o de la sala. La superfície de projecció pot ser una pantalla estàndard o la paret. Per convertir una superfície de projecció qualsevol en una PDi, cal instal·lar un software a l'ordinador i situar un perifèric a la nova pantalla. L'ordinador, que està connectat al videoprojector, rebrà la informació del perifèric mitjançant una connexió USB o Wireless entre ells.Utilitza tecnologia ultrasònica. Podria ser el cas de les PDiP Mimio i E-Beam.

Imatge 2: aplicació real d'una PDiP

Tablet Monitor[modifica | modifica el codi]

En aquest cas el perifèric des del qual es realitza el control de l'ordinador i les anotacions manuscrites és un monitor especial (combinació de monitor i tauleta) i no un punter com en els tipus anteriors, s'escriu directament a la pantalla. Les anotacions que fetes apareixen a la imatge projectada.


Tecnologia de les pissarres digitals interactives[modifica | modifica el codi]

Les pissarres interactives poden utilitzar una de les diferents tecnologies de sensors per realitzar un seguiment de la interacció en la superfície de la pantalla, explicarem les més utilitzades:

Electromagnètica[modifica | modifica el codi]

S'utilitza un dispositiu especial com un punter, combinat amb una malla elèctrica continguda en la pantalla de projecció. Hi ha sensors magnètics per tota la pantalla que reaccionen i envien un missatge a l'ordinador quan són activats per el contacte del bolígraf magnètic. Aquesta detecció del camp electromagnètic emès per el punter permet la localització del punt senyalat. Les pissarres electromagnètiques són més precises que les altres PDI i també són molt resistents. Per exemple: Promethean, Numonics, Interwrite, etc. Tecnologia utilitzada per Numonics i Interwrite.

Ultrasons–Infraroja[modifica | modifica el codi]

Quan el marcador entra en contacte amb la superfície de la pissarra, aquest envia simultàniament un senyal d'ultrasons i un altre infraroig de sincronisme. Dos receptors que s'instal·len en dos costat de la superfície reben els senyals i calculen la posició del punter. Aquesta tecnologia ens permet que les pissarres siguin de qualsevol material (sempre que sigui blanca i llissa per una correcta projecció). Són molt precises, ja que a més tenim l'ultrasò junt amb la llum infraroja. Per exemple: E-Beam. Tecnologia utilitzada per eBeam i les StarBoard Hitachi.

Resistiva[modifica | modifica el codi]

el panell de la pissarra està format per dues capes separades, l'exterior és deformable al tacte. La pressió aplicada facilita el contacte entre les làmines externes i internes, provocant una variació de resistència elèctrica, el que ens permet localitzar el punt senyalat. Per exemple: Smartboard,Polyvision. Tecnologia utilitzada per Polyvision i Smart Board.

Infrarojos

En aquest tipus de pissarra digital interactiva, el llapis emet una imatge infraroja en trobar-se en contacte amb la superfície, i el receptor o distància tradueix el senyal infraroig. El problema d'aquest tipus és que no funciona bé en habitacions il·luminades amb llum solar. Per exemple: podem trobar el Live touch i Wiipdi.[1]


Cada una de les tecnologies citades, tenen avantatges i inconvenients. Depenent de quina funció volem portar a terme, triarem una o altre.

Models de pissarres digitals interactives[modifica | modifica el codi]

Actualment al mercat trobem diverses marques i models que seguidament explicarem:

 • Smart, amb el model Smart Board és la pissarra digital interactiva més venuda en tot el món. Inclou una pantalla més gran i uns altaveus i més perifèrics per dur a terme més funcions. Una de les millors funcions és que es pot capturar el treball fet amb el software de SMART Board com una captura de pantalla que es podrà editar i guardar directament les seves anotacions en diferents aplicacions com Microsoft PowerPoint, Word i Excel o en AutoCAD.
 • Prometheam, ha creat Activboard+2, una PDi amb un videoprojector de curt abast ja integrat, fàcil d'instal·lar i amb possibilitat de moviment.
 • Atlantic Devices, comercialitza Mimio, una PDiP amb una portavilitat total, fàcil configuració i un software senzill d'utilitzar.
 • Luidia, crea eBeam, converteix una pissarra normal en interactiva. Permet enviar a temps real les dades escrites a la pissarra per Internet i el receptor es petit i fàcil de transportar.

La màgia de les pissarres digitals[modifica | modifica el codi]

Les pissarres digitals han set acceptades tan bé a les aules a causa de les següents afirmacions:

 1. És una font inesgotable d'informació multimèdia i interactiva disponible de forma immediata a l'aula.
 2. Introdueix canals de comunicació a les aules.
 3. Permet compartir tot tipus de recursos (propis, Internet, CD, TV, etc.)
 4. Els alumnes poden participar més amb presentacions de treballs, debats, exercicis col·lectius...
 5. Les classes són més actives i audiovisuals.
 6. Integra l'ús de les TIC a les aules.

Prospectiva i recerca en pissarres digitals[modifica | modifica el codi]

Hi ha molts grups de recerca treballant a desenvolupar aquestes tecnologies però cal destacar dos casos, MultiTouch investigacions sobre pissarres digitals i Surface un pupitre digital interactiu creat per Microsoft.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 [1], text addicional.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pissarra digital Modifica l'enllaç a Wikidata