Plaça de Molina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plaça Molina)
Per a altres significats, vegeu «estació de Plaça Molina».
Infotaula de vial urbàPlaça de Molina

La font de la plaça Molina Modifica el valor a Wikidata
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
EpònimFrancesc Daniel Molina i Casamajó Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaSarrià - Sant Gervasi (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Districte(s)Sarrià - Sant Gervasi
Barri(s)el Putget i Farró i Galvany
Interseccions
Map
 41° 24′ N, 2° 09′ E / 41.4°N,2.15°E / 41.4; 2.15

La plaça de Molina de Barcelona està situada a la cruïlla entre el carrer de Balmes i la Via Augusta. Les calçades d'aquests dos carrers ocupen el centre de la plaça, deixant l'espai per a vianants fragmentat per la Via Augusta en dues parts: la nord (més extensa i on es troba l'estació de Sant Gervasi) i la sud (més reduïda i que alberga la font) restant encara una altra petita part delimitada pel carrer de Balmes (part on es troba l'estació de Plaça Molina).

El costat muntanya de la plaça Molina, de nit, abans de la reforma de l'estació i la plaça del 2010-2011. L'edifici situat al mig de la plaça és l'estació Sant Gervasi de la línia L6 dels Ferrocarrils de la Generalitat

La població de la zona és majoritàriament d'extracció social burgesa i de classe alta adinerada del districte Sant Gervasi. La Plaça Molina es troba entre el barri de El Putget i Farró i el de Galvany, ambdós pertanyents al districte de Sarrià - Sant Gervasi. La zona usualment considerada "Zona de la Plaça Molina" engloba un tram de cadascun dels carrers que la formen (Via Augusta i Balmes) i els seus adjacents carrers Vallinara, Saragossa, Lincoln, Gleva, Alfons XII, Brusi, Aribau, Tavern i Muntaner (en vertical) i Copèrnic, Sant Elies, Santjoanistes, Guillem Tell i Madrazo (en horitzontal), la majoria dels carrers esmentats no estan completament a la zona de la plaça, sinó que només s'hi troba un dels trams.

El nom de la plaça ve de Francesc Daniel Molina i Casamajó, un arquitecte del segle xix que restaurà el Saló de Cent de l'Ajuntament, i projectà la Plaça Reial i l'obertura del carrer de la Princesa.

Hi ha dues estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat, Sant Gervasi de la línia 6 i Plaça Molina de la línia 7. La plaça ha estat remodelada en diverses ocasions però conserva una font que mai no s'ha mogut del lloc. No es coneix l'edat exacta d'aquesta font però el 1874 ja hi devia ser perquè hi havia hagut fins a final del segle XX una placa amb una inscripció amb aquesta data; a més, dels quatre escuts que té gravats al capdamunt (els de Sant Gervasi, Barcelona, Catalunya i Espanya, un a cada cara), el de Sant Gervasi correspon a un disseny que ja s'havia deixat de fer servir el 1854, pel que la font podria ser anterior.[1]

A la cantonada sud, al carrer d'Alfons XII i mig a fora de la plaça, hi ha la casa on va morir Joan Maragall[2] i que actualment acull l'Arxiu Maragall.[3] El 2011 es va col·locar a la plaça un monòlit amb un bust de Joan Maragall, aproximadament al davant de l'arxiu.

A la banda nord de la plaça, entre el templet de l'estació de Sant Gervasi i el carrer de Balmes, una placa situada damunt la vorera recorda el lloc de trobada habitual dels artistes i intel·lectuals que van constituir el grup i la revista Dau al set.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaça de Molina
  1. Art públic al web de l'ajuntament de Barcelona.
  2. Placa commemorativa col·locada a la façana i datada del 1917.
  3. [enllaç sense format] http://cultura.gencat.cat/colleccions/Fitxa.asp?NRegistre=&idregistre=124[Enllaç no actiu]
  4. Bordons, Glòria; Giralt-Miracle, Daniel. Itineraris brossians. Barcelona: Fundació Joan Brossa / Ajuntament, 2006, p. 60-61. ISBN 84-933081-4-5.