Placa dental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPlaca dental
Dents amb placa modifica
Tipusdipòsits dentals Modifica el valor a Wikidata
Especialitatodontologia Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MeSHD003773 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0011389 Modifica el valor a Wikidata

La placa dental o placa dentària (dita també biofilm oral o placa bacteriana), i popularment tosca,[1] tova, tur, carrall o rovell de (les) dents és una acumulació heterogènia d'una comunitat microbiana variada, aeròbia i anaeròbia, envoltada per una matriu intercel·lular de polímers d'origen salival i microbià. Aquests microorganismes poden adherir o dipositar-se sobre les parets de les peces dentàries. La seva presència pot anar associada a la salut, però si els microorganismes obtenen els substrats necessaris per a sobreviure i persisteixen molt de temps sobre la superfície dental, es poden organitzar i causar càries, gingivitis o malaltia periodontal (malalties de les genives).

Les genives envermellides, inflamades o que sagnin poden ser els primers senyals d'una gingivitis. Si la malaltia és ignorada, els teixits que mantenen les dents al seu lloc es poden començar a destruir i eventualment es causa la pèrdua de les dents.

La placa dental es forma a la superfície de dents, geniva i restauracions, i difícilment es pot veure a ull nu, llevat que estigui tenyida. La seva consistència és tova, mat, de color blanc-groc. Es forma al cap de poques hores i no s'elimina amb aigua amb pressió. Varia d'un individu a un altre, i també varia la seva localització anatòmica. Si la placa dental es calcifica, pot donar lloc a l'aparició de càlcul dental sobre tàrtar.

Referències[modifica]

  1. «tosca dental». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Bibliografia[modifica]

  • NIDCR.Nih.gov/HealthInformation/DiseasesAndConditions/ToothDecay/LaPlaca.htm Arxivat 2007-10-16 a Wayback Machine. (publicat sota domini públic).
  • Negroni. Microbiologia estomatològica: Fonaments i guia pràctica. (2004). Editorial Panamericana. Buenos Aires.
  • Pardi G, Perrone M, Mazzali de R R. Trichomonas tenax: protozoario flagel·lat de la cavitat bucal: Consideracions generals. Acta Odontològica Veneçolana .
  • Pardi G, Perrone M, Acevedo AM, Mazzali de R R. Algunes consideracions sobre Rothia dentocariosa com microorganisme resident de la cavitat bucal. Acta Odontològica Veneçolana .
  • Zerón Agustí. Biofilm Microbià, Noves perspectiva en el control de placa bacteriana. Rev Odontologia Actual • Any IV. No 43 Desembre (2006).

Vegeu també[modifica]