Place de la Nation

Infotaula de vial urbàPlace de la Nation

Modifica el valor a Wikidata
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
Epònimnació Modifica el valor a Wikidata

Noms
place du Trône
(–1792)

place du Trône Renversé
(1792–dècada del 1810)

place du Trône
(dècada del 1810–1880)

place de la Nation
(1880–) Modifica el valor a Wikidata

Situació
Entitat territorial administrativaParís, 11è districte de París (França), 12è districte de París (França), Quartier Sainte-Marguerite (França) i Picpus (França) Modifica el valor a Wikidata
Construcció
Creació1728 Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 50′ 54″ N, 2° 23′ 45″ E / 48.8483°N,2.3958°E / 48.8483; 2.3958

La place de la Nation, antiga place du Trône després place du Trône-Renversé (plaça del Tron-Caigut) és una plaça de París situada a cavall entre l'11è i el 12è districtes.

Històric[modifica]

L'espai hi era generós. Quan s'havia portat el traçat del mur dels Grangers generals més enllà de la ciutat construïda, que no era de fet més que un camp on hi havia cases amb jardins, monestirs i llocs d'oracions, s'havia deixat un vast espai herbós i rústec amb vinyes i horts fins al recinte i els murs dels jardins de l'antic poble de Picpus ple de vastos convents, de cases d'educació o de jubilació. Sobre aquest espai havia estat instal·lat un tron el 26 de juliol de 1660 per a l'entrada solemne a París de Lluís XIV i de Maria Teresa d'Àustria, de tornada de Saint-Jean-de-Luz després del seu matrimoni. D'aquí el seu primer nom de plaça del Tron. Va ser rebatejada plaça del Tron-Caigut després del 10 d'agost de 1792.

Place du Trône-Renversé (actual place de la Nation) a la Revolució[modifica]

No era més que un terreny erm. Sobre l'horitzó, es perfilaven les dues columnes superades per les estàtues de Felip August i Sant Lluís imaginades per Ledoux per emmarcar les portes de la concessió. És a la banda sud, la més ombrejada, prop del pavelló de dreta construït per Ledoux, que havia estat instal·lada la guillotina.

Les persones guillotinades van ser entre altres:

Les persones guillotinades eren inhumades al cementiri de Picpus. La guillotina estava instal·lada a l'emplaçament actual de la botiga Damart.

La plaça actualment[modifica]

La plaça pren el nom actual de place de la Nation en ocasió de la festa nacional del 14 de juliol de 1880.

  • El monument central, «El triomf de la República» és un grup de bronze obra de l'escultor Aimé-Jules Dalou. Ha estat instal·lat el 1889 per al centenari de la Revolució Francesa, originalment de guix i després de bronze el 1899. La República, penjada sobre un globus, és en un carro tirat per lleons i emmarcada per diverses figures simbòliques.

L'estàtua mira cap a la place de la Bastille, creant així un eix republicà utilitzat freqüentment per a manifestacions populars.

La place de la Nation, fotografiada per Françoise de Gandi.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Place de la Nation