Place des Victoires

Infotaula de vial urbàPlace des Victoires
Place des Victoire Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
Epònimvictòria Modifica el valor a Wikidata

Noms
place des Victoires
(1685–) Modifica el valor a Wikidata

Situació
Entitat territorial administrativa1r districte de París (França), 2n districte de París (França), quartier des Halles (França), Mail (França), Quartier du Palais-Royal (França) i Vivienne (França) Modifica el valor a Wikidata
Construcció
Creació1685 Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 51′ 57″ N, 2° 20′ 28″ E / 48.8658°N,2.3411°E / 48.8658; 2.3411
Monument històric catalogat
Data8 novembre 1962
IdentificadorPA00085997

La place des Victoires (plaça de les Victòries en català) és una plaça parisenca situada entre el 1r i 2n districte.

Històric[modifica]

Aquesta plaça circular, situada al cor de París, va ser creada per iniciativa del mariscal de La Feuillade vescomte d'Aubusson i de la Ciutat de París i consagrada a les victòries de Lluís XIV. Les seves característiques són consignades a un decret del Consell del Rei de 1685. Fou inaugurada el 1686 el 26 de març. El seu urbanisme ha estat confiat a Jules Hardouin-Mansart i els veïns tenien l'obligació de construir-hi immobles simètrics.

El monument central[modifica]

Tres estàtues s'han succeït d'ençà 1686 fins als nostres dies al centre de la plaça.

L'estàtua original de Lluís XIV (1686)
  • L'estàtua original: Lluís XIV a peu, de Martin Desjardins. Al sòcol hi havia quatre personatges de bronze representant cadascun una nació vençuda per Lluís XIV i un sentiment diferent (com la resignació, l'abatiment i l'esperança), els baixos relleus i les inscripcions ditiràmbiques sobre la glòria militar del regnat. Quatre fanals hi lluïen permanentment. La inauguració va tenir lloc el març de 1686. El 1792, l'estàtua va ser abatuda pels revolucionaris per ser reemplaçada per una piràmide de fusta i la plaça reanomenada place des Victoires-Nationales el 1793. Els elements de decoració del sòcol han estat conservats i són visibles al Museu del Louvre, l'estàtua va ser fosa per produir canons el 1792.
  • L'estàtua del general Desaix va ser erigida al lloc de la piràmide el 1810 (s'ha dit que Napoleó hauria donat la fusta de la piràmide a un cos de guàrdia que l'hauria utilitzat per a escalfar-se.[1] Era representat completament nu i ràpidament es va haver de treure aquesta estàtua que ofenia la pudor de l'època. El seu bronze va ser fos per fer l'estàtua eqüestre d'Enric IV al Pont Nou.
  • Finalment, l'estàtua actual és l'estàtua eqüestre de Lluís XIV de François Joseph Bosio, col·locada allà el 1828. Aquest monument, el terra de la plaça i un cert nombre d'edificis al voltant són classificats com a monuments històrics.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Place des Victoires
  1. Le guide du promeneur de Paris isbn=978-2-84096-472-8