Plana de marea

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plana de marea a prop d'Oban, a l'illa Stewart (Nova Zelanda).
Plana de marea a Brewster, Massachusetts, EUA, que s'estén centenars de metres mar endins en marea baixa. La línia de conquilles marines en primer pla indica la marca de la marea alta.
La marea al Japó. Crepuscle a les costes dels Kaburasaki (芜崎).

Una plana de marea (en anglès mudflats o també tideflats, tide flats, etc.) és un aiguamoll costaner que es forma quan els sediments detrítics (argiles, llims o sorres) són reelaborats per les marees. Es troben en zones arrecerades i protegides, com ara badies, bayous, llacunes i estuaris. Les planes de mara, geològicament, poden ser vistes com a nivells exposats de capes de fang resultants de la deposició de sediments estuarians, argiles i detritus d'animals marins.

Les planes de marea són generalment regions importants per a la vida silvestre que suporten una gran població, encara que el nivell de biodiversitat no hi sigui especialment elevat. Sovint, són de particular importància per a les aus migratòries. Al Regne Unit les planes de marea han estat classificades com a hàbitat prioritari del «Pla d'acció sobre biodiversitat» («Biodiversity Action Plan»).

El manteniment de les planes de marea és important per prevenir l'erosió costanera. Tanmateix, totes les planes de marea de tot el món estan sota amenaça en cas que siguin encertades les prediccions sobre a l'augment del nivell del mar; a més, moltes estan amenaçades per pressions urbanístiques per disposar de noves terres per al desenvolupament, o pel dragatge a efectes de transport marítim o per la contaminació del sòl.

Es donen en costes molt planes, amb pendents entorn de l'1 per mil, amb poca energia d'onatge que provoca un gran desenvolupament de la zona intermareal, cosa que afavoreix que les ones no trenquin sobre la plana de marea i siguin només els corrents de fluix i reflux mareal les que controlin la sedimentació en aquests mitjans sedimentaris. Es poden donar associades a altres mitjans sedimentaris litorals com ara lagoons, deltes i estuaris, amb freqüents aiguamolls i zones pantanoses, sediments de decantació, i abundant cobertera vegetal circumdant. És el cas d'algunes costes al mar del Nord, a Florida, a Tierra de Fuego i, fins a cert punt, de moltes de les maresmes de la península Ibèrica (com les del Guadalquivir o les de la Santoña).

Subambients a les planes de marea[modifica | modifica el codi]

A les planes de marea s'hi solen distingir diversos subambients:

  • Plana de marea baixa o sorrenca («sand flat»). Es troba submergida la major part del cicle mareal i afectat per forts corrents. Encara que l'onatge no és el procés dominant, és el més afectat per les ones: als repunts de marea, en plenamar i baixamar, els sediments del fons són agitats per les ones i per això els fangs es mantenen en suspensió i els sediments es dipositen com a càrrega de fons. Els sediments característics són sorres netes.
  • Plana de marea mitja o mixta («mid flat»). Es troba submergida i exposada temps més o menys igual. A mitjana carrera de marea solen romandre submergides que és quan assoleixen les majors velocitats de fluix i de reflux. L'acció de l'onatge és molt petita. S'hi donen la sedimentació per càrrega de fons de sorres i per decantació de fangs.
  • Plana de marea alta o fangosa («mud flat»). Es troba submergida només en el temps pròxim a la plenamar, quan amb prou feines hi ha corrents. No hi ha transport ni dipòsit per càrrega de fons, però al repunt de plenamar els fangs en suspensió poden decantar-se i dipositar-se.
  • Maresma salabrosa. En acumular la plana de marea alta sediments fangosos cada vegada va sent més per sobre del nivell mig de la plenamar, moment en el qual progressivament va sent colonitzada per plantes terrestres que generen les maresmes. En climes tropicals, les maresmes són substituïdes pels manglars, formats per vegetació arbòria amb arrels aèries.

Les planes de marea més importants del món[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plana de marea Modifica l'enllaç a Wikidata