Plenipotència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plens poders)

La plenipotència o plens poders[1] és un document solemne en virtut del qual es confereix la representació d'un estat sobirà a una determinada persona per dur a terme, respecte d'un tractat internacional, determinats actes que es precisen en la mateixa plenipotència (negociació, adopció del text, autenticació d'aquest, firma, etcètera, segons els casos).[2] La persona autoritzada per realitzar accions específiques respecte d'un tractat rep el nom de plenipotenciari, és a dir, que disposa de plens poders.[1]

No requereixen plenipotència perquè es considera que per si mateixos representen el seu estat, els caps d'estat i de govern, i els ministres de relacions exteriors per a qualsevol acte relacionat amb un tractat. Els caps de missió tampoc no la requereixen, dins de la seva respectiva competència, per a la negociació i adopció del text,[3] ni els representantsacreditats pels estats davant una conferència o organització internacional, o un dels seus òrgans, per a l'adopció del text d'un tractat.[4]

Les plenipotències, també anomenades plens poders, solen ser objecte d'intercanvi en algun moment de la negociació anterior a la prestació del consentiment, als tractats bilaterals. En els multilaterals solen dipositar-se i controlar-se a la secretaria de la conferència.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Manual de Tratados (en castellà). Naciones Unidas, 2013, p. 72. ISBN 92-1-133645-7. 
  2. «Plenipotència». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Oraá Oraá, Jaime; Gómez Isa, Felipe. Textos básicos de Derecho Internacional Público (en castellà). Universidad de Deusto, 2008, p. 130. 
  4. «Glosario de términos relacionados con los tratados» (en castellà). Organización Mundial de la Propiedad Intelectual.