Plutos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgePlutos

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat grega Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
NaixementCreta Modifica el valor a Wikidata
Família
MareDemèter Modifica el valor a Wikidata
PareIasió Modifica el valor a Wikidata
Altres
Dominiriquesa Modifica el valor a Wikidata
Estàtua de Plutos (còpia romana del segle i, segons l'original esculpit entre el 374 aC i el 370 aC).

Plutos (en grec antic Πλοῦτος; en llatí Plutus), era en la mitologia grega transmesa per Hesíode, fill de Jasió i de Demèter. Va néixer a Creta.

Plutos figura entre el seguici de Dèmeter i de Persèfone, amb l'aspecte d'un jove o d'un nen, que porta la cornucòpia, el corn de l'abundància.

Posteriorment, la seva llegenda se separa del grup de Dèmeter i se'l considera el déu de les riqueses. Sota aquesta forma intervé en la comèdia d'Aristòfanes que duu el seu nom, Plutus. Allà se'l representa com un vell amb els ulls embenats, ja que era cec. Segons Aristòfanes va ser el mateix Zeus el que el va cegar, perquè en repartir els seus dons no es fixés en la gent a qui els donava, i no repartís només a la gent de bé, sinó també als malvats. En aquest cas es tractaria més d'un símbol que d'un mite.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 444-445. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 179. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 8429741461

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plutos