Pobles turquesos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pobles turquesos
Població total 150.000.000
Regions amb poblacions significatives
Majoritaris aAzerbaidjanAzerbaidjan,KazakhstanKazakhstan,KirguizistanKirguizistan,TurkmenistanTurkmenistan,TurquiaTurquia, iUzbekistanUzbekistan. Minories aXinaXina,XipreXipre,MoldàviaMoldàvia,IranIranIraqIraq,GeòrgiaGeòrgia,BulgàriaBulgària,GrèciaGrècia,MacedòniaMacedònia,TadjikistanTadjikistan,AfganistanAfganistan iMongòliaMongòlia
Llengua Llengües turqueses
Religió Predominantment islam, també cristianisme i altres.

Els pobles turquesos del nord i el centre d'Euràsia són pobles que parlen llengües de la família turquesa, i que comparteixen diversos trets històrics i culturals en diferents graus. La paraula "turc" representa una caracterització lingüística molt àmplia i no necessàriament una caracterització ètnica. En canvi, "turc", representa només als ciutadans i la nació anomenada Turquia. Les llengües turqueses són una subdivisió de la família de les llengües altaiques i una de les més àmpliament esteses en el món, ja que es parlen en una vasta regió que va des d'Europa fins a Sibèria.

Distribució geogràfica[modifica | modifica el codi]

Nombre de parlants nadius de la família de les llengües turqueses.

Els pobles turquesos tenen moltes branques, i la seva població total és d'uns 150 milions de membres. Aproximadament la meitat són turcs de Turquia, que en la seva major part habiten en el mateix país i en les àrees dominades antigament per l'Imperi otomà a Europa oriental, el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. L'altra meitat dels turquesos habita a Àsia Central, Rússia, al sud del Caucas i el nord i el centre d'Iran.

En l'actualitat, hi ha sis països turquesos independents: Azerbaidjan, Kazakhstan, Kirguizistan, Turkmenistan, Turquia, i Uzbekistan, així com la República Turca de Xipre del Nord (només reconeguda per Turquia) i Nakhtxivan, una regió autònoma de Azerbaidjan. Hi ha diverses repúbliques autònomes turqueses i regions governades pels turquesos a la Federació Russa: Altai, Baixkortostan, Txuvàixia, Daguestan, Khakàssia, Karatxai-Txerkèssia, Tatarstan, Tuva i Iacútia. Cada república autònoma turquesa de la Federació Russa té la seva pròpia bandera, parlament, lleis i llengua oficial.

Hi ha dues regions autònomes turqueses importants: La Regió Autònoma Xinjiang Uigur (també coneguda com a Turquestan Oriental) a l'oest de Xina, i l'estat autònom de Gagaúsia, situat a Moldàvia oriental, i que limita amb Ucraïna. A més, hi ha diverses regions turqueses no reconegudes en Iran i parts de Iraq, Geòrgia, Bulgària, Grècia, Ucraïna (Crimea), Macedònia, Tadjikistan, Afganistan i l'oest de Mongòlia.

Països i subdivisions autònomes en les quals una llengua turquesa té un estatus oficial.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: alters pobles turcs