Apuntar i clicar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Point and click)
Apuntar i clicar (OpenOffice.org Impress).

Apuntar i clicar o assenyalar i clicar (point and click en anglès) és l'acció d'un usuari en moure el cursor a un lloc determinat en una pantalla (punt) i després pressionar un botó del ratolí, normalment el botó esquerre (clic), o un altre dispositiu assenyalador. Un exemple d'assenyalar i clicar és en hipermèdia, on els usuaris fan clic sobre els hipervincles per navegar d'un document a l'altre.

Apuntar i clicar es pot utilitzar amb qualsevol nombre de dispositius d'entrada que varien de ratolins, panells tàctils, teclats, joysticks, botons de desplaçament.

La «llei de Fitts»[1] pot ser usada per quantificar el temps necessari per dur a terme una acció d'apuntar i clicar.

on:

  • T és el temps mitjà necessari per completar el moviment (tradicionalment, els recercadors han utilitzat el símbol MT per a això, per significar temps de moviment).
  • a representa el temps d'iniciar/aturar el dispositiu i b la velocitat inherent del dispositiu. Aquestes constants poden ser determinades experimentalment per l'ajust d'una línia recta a les dades mesurades.
  • D és la distància des del punt de partida per al centre de l'objectiu (tradicionalment, els recercadors han utilitzat el símbol A per a això, per significar l'amplitud del moviment)
  • W és l'amplada de l'objectiu mesurat al llarg de l'eix de moviment. W també pot ser pensat com la tolerància d'error permesa en la posició final, ja que el punt final del moviment ha d'estar dins ±W2 del centre de l'objectiu.

Les interfícies d'usuari, interfícies gràfiques d'usuari per exemple, de vegades es descriuen com a «interfícies d'apuntar i clicar», sovint per suggerir que són molt fàcils d'usar, que requereixen que l'usuari només ha d'apuntar per expressar la seva voluntat. Aquestes interfícies van ser a vegades descrites condescendentment (p. ex., per usuaris d'Unix), com «click-and-drool interfaces» («interfícies de clicar i bavejar»).[2] L'ús d'aquesta frase per descriure el programari implica que la interfície es pot controlar únicament a través del ratolí, amb poques o cap entrades des del teclat, com succeeix amb moltes interfícies gràfiques d'usuari.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Fitts's law(anglès)
  2. 2,0 2,1 Point, Click, and Drool! Arxivat 2012-03-19 a Wayback Machine. (anglès)

Enllaços externs[modifica]