Polignot

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Polignot (Polygnotus, Polýgnotos Πολύγνωτος) fou un dels més importats i famosos pintors grecs.

Era nadiu de l'illa de Tasos i va rebre la ciutadania atenenca. Pertanyé a una família d'artistes de Tasos. Va anar a Atenes per practicar el seu art, probablement emmarcat en l'escola jònica i que li va ensenyar el seu pare Aglòfon el vell; el seu germà Aristòfon també era pintor així com el seu fill Aglaofó el jove, que fou contemporani d'Alcibíades.

Va florir abans de l'olimpíada 90 (420 aC) i hauria arribat a Atenes vers el 463 aC ja amb certa reputació.

Fins vers el 449 aC va decorar edificis públics com el temple de Teseu, el Abaceium, i el Poecile. Després es creu que va deixar a Atenes on va retornar a l'entorn del 435 aC quan va fer la decoració de la Propilea. També va treballar a Platees i Tèspies.

Les seves obres qualificades d'estatuesques, eren un model de pintura proper a la perfecció, d'imatges idealitzades, dibuixos acurats i un color millorat tot i utilitzar, com es feia a l'època, molts pocs colors. Entre les seves millores hi ha boques que ensenyen els dents, dones pintades amb vestits transparents i amb diferents pentinats, i ulls de color marró. Els seus vestits eren gràcils, elegants i variats; les cares denotaven el seu origen ètnic. Les seves composicions estaven basades en una arquitectura simètrica que governava tota la composició. Polignot i Micó d'Atenes foren els primers a utilitzar el color groc ocre que es va trobar a les mines àtiques de plata. Ciceró diu que no utilitzava més de quatre colors, però això se sens dubte un error. Pintava sobre panels que després eren posats a les parets. Plini diu que també va fer estàtues excel·lents.

Plini esmenta com obres seves les pintures del temple de Delfos, el pòrtic de Poecile a Atenes, pintures a Tèspies, i un panel que estava a la cúria de Pompeu a Roma. Diu que va fer les seves obres d'Atenes gratuïtament i que per això fou més estimat que Miró que cobrava, i va rebre com a premi la ciutadania atenenca.

Les seves obre principals foren:

  • 1. Pintures del temple de Teseu a Atenes
  • 2. Pintures de l'Stoa Poecile a Atenes
  • 3. Pintures de l'Anaceium, o Temple dels Dioscurs a Atenes
  • 4. Pintures del temple d'Atenea Ària a Platees
  • 5. Pintures dels murs del temple de Tèspies
  • 6. Pintures al Lesche del Cnidians a Delfos
  • 7. Pintures de la cambra adjunta a la Propileus de l'Acròpoli d'Atenes
  • 8. El panel pintat esmentat per Plini que diu que era a Roma a la cúria de Pompeu[1]


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.176. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 de desembre de 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polignot Modifica l'enllaç a Wikidata