Poltergeist

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Poltergeist Poltergeist (pàg.) (de l'alemany poltern (fer soroll) i Geist (esperit)); és un fenomen parapsicològic que es manifesta generalment mitjançant sorolls o moviments d'objectes.

El terme es sol utilitzar col·loquialment per definir tots els esdeveniments violents que succeeixen en un lloc suposadament encantat i per als quals no hi ha una causa aparent que pugui descriure la ciència. Entre els fenòmens poltergeist, s'inclouen en general, sorolls inexplicables, moviments d'objectes inanimats, materialització, desaparició de queviures, olors estranyes i atacs físics. L'entitat imperceptible que genera aquests fets, segons la parapsicologia, sol ser un fantasma o entitat associada a una persona morta. També pot ser causat per telequinesis inconscient derivada d'estrès o tensió emocional.

La ciència atribueix aquests fets a fenòmens físics provats com l'electricitat estàtica, els camps electromagnètics, l'aire ionitzat, els infrasons o els ultrasons. O podrien derivar-se de simples al·lucinacions causades per enverinament per monòxid de carboni.

Aquests fenòmens porten reportant des de principis de la humanitat, en la majoria de les cultures i països, i és ara, amb l'era tecnològica, quan són registrats en imatge, vídeo o àudio.

Hipòtesis[modifica | modifica el codi]

Hipòtesis racionals[modifica | modifica el codi]

Frau o causes naturals[modifica | modifica el codi]

Els científics atribueixen els fenòmens poltergeist al frau o a la interpretació sobrenatural de fenòmens explicables a través de principis físics, com l'electricitat estàtica, camps electromagnètics, ultra i infrasò, aire ionitzat. En algunes ocasions, com en el cas poltergeist de Rosenheim, el físic F. Karger del Max-Planck-Institut für Plasmaphysik i G. Zicha de la Universitat Tècnica de Munich no van trobar cap evidència d'aquests fenòmens, i els que donen suport a les teories paranormals argumenten que mai es va tenir coneixement de frau algun, fins i tot després d'una exhaustiva investigació.

Ona sonora estacionaria[modifica | modifica el codi]

Segons la física, determinades ones sonores de certes freqüències associades a la de la sala on es produeixen, poden generar una ona estacionària que ressoni en l'humor vitri de l'ull humà i produir la sensació de notar moviment o activitat a banda i banda de l'ull .

Si la longitud d'ona de l'ona estacionària resultant té la mida d'alguna de les dimensions espacials de la sala, es produeix aquest efecte. El so seria generat per alguna font constant i inaudible de baixa freqüència, com un electrodomèstic, un ventilador ... En tenir baixa freqüència, la seva longitud d'ona seria propera, semblant o coincident amb la mida d'una sala de proporcions típiques. No obstant això, aquesta hipòtesi no explica els fenòmens paranormals que puguin succeir-se en un espai a l'aire lliure o una sala en la qual no es produeixi cap so constant, o aquells fenòmens de gran intensitat.

Aire a pressió[modifica | modifica el codi]

Aquesta hipòtesi planteja que molts fenòmens paranormals que emboliquin moviment d'objectes inanimats, puguin ser causats per generadors d'aire a alta pressió que empenyin aquests objectes amb gran violència. No obstant això, aquesta teoria no té credibilitat en la majoria de les ocasions.

Hipòtesis irracionals[modifica | modifica el codi]

Els poltergeist ja es manifestaven des de l'antiguitat, i sobretot a França. En els anys 1880 amb l'estudi d'aquests a les cases encantades per part de SPR i l'astrònom Camille Flammarion, els qui van arribar entre altres conclusions a que podien ser produïts per l'inconscient a través del que es coneix com barres psíquiques, que WJ Crawford, professor de mecànica de la Universitat de Belfast va estudiar el mateix que William Crookes, de manera que aquestes barres estaven formades per un ectoplasma, o substància que sortia del mèdium, i estava formada per substàncies adiposes i altres cèl·lules, de manera que aquestes tenien propietats diferents. Així quan sortien del mèdium, la barra era semi-volàtil i la punta s'enduria, produint els cops, moviments d'objectes, trencament d'aquests, levitacions, etc., Encara que és ben sabut que no només es podia parlar de barres psíquiques, sinó també d'energia psíquica, per explicar els moviments, veure vídeo de kulangina. En qualsevol cas cal afegir també la quarta dimensió de Zöllner, que va estudiar quan experimentava amb el mèdium Henry Slade, de manera que amb aquests conceptes es poden explicar tots els poltergeist.

Agents[modifica | modifica el codi]

Pel que sembla, l'activitat poltergeist tendeix a donar-se al voltant d'una persona anomenada "agent" o "focus", típicament joves en la pubertat. Gairebé 70 anys d'investigació en el Centre d'Investigació Rhine (a Raleigh-Durham, NC USA) han portat els parapsicòlegs a formular la hipòtesi que l'"efecte poltergeist" és la manifestació exterior d'un trauma psicològic. També s'origina mitjançant altres persones, per poder demostrar un sentiment (maligne).

Existència autònoma[modifica | modifica el codi]

Els poltergeists podrien simplement existir, igual que els elements.

Una altra versió planteja que els poltergeists s'originen quan una persona mor enmig d'un sentiment d'ira. D'acord a una variant d'aquesta hipòtesi, els poltergeists i els fantasmes són meres impressions o vestigis de l'ànima. Quan hi ha una emoció o sentiment molt fort, es creu que una impressió d'aquest sentiment queda gravada en el lloc, el que se sol denominar com impregnació.

No obstant això, alguns poltergeists han estat descrits com capaços de prendre forma i personalitat, el que suggereix algun tipus de consciència i intenció. Practicants de la projecció astral han informat de l'existència d'entitats astrals no amigables, que Robert Bruce defineix com "negs" (les quals són també identificables amb els "elements"). Si n'hi ha, podrien tenir l'habilitat d'afectar el món físic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]