Poltergeist

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Poltergeist Poltergeist (pàg.) (de l'alemany poltern (fer soroll) i Geist (esperit)); és un fenomen parapsicològic que es manifesta generalment mitjançant sorolls o moviments d'objectes.

Recerca[modifica | modifica el codi]

El fenomen poltergeist s'estudia dins la parapsicologia, disciplina considerada un pseudociència. Els parapsicòlegs defineixen l'activitat poltergeist com un tipus de quinesi sense control. La Psicoquinesi Recorrent Espontània (PKER) és un terme suggerit pel parapsicòleg William G. Roll per denotar fenòmens poltergeist. Des de l'antiguitat hi ha testimoni d'aquests fenòmens (el més antic parla d'un plugim de pedres i d'un sacseig en els llits que ocorregué en l'antic Egipte) i han deixat oberta la matèria per debatre-ho dins la comunitat parapsicològica.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Les històries que ofereixen poltergeist se centren típicament en els sons, batecs, colps, passes, i sacseig dels llits, sense un punt distingible en el seu origen. Moltes històries parlen d'objectes que són llençats sobre les habitacions, mobles que són moguts, i fins i tot levitació de persones. Fins i tot s'ha dit que alguns poltergeist tenen la capacitat de parlar.[1] Bona part de les històries clàssiques del poltergeist van originar-se a Anglaterra, tot i que la paraula és alemanya.

Principals Hipòtesis[modifica | modifica el codi]

L'activitat poltergeist s'origina mitjançant agents psicològics[modifica | modifica el codi]

L'activitat poltergeist tendeix a ocórrer al voltant d'una persona anomenada "agent" o "focus", típicament joves en la pubertat. Gairebé 70 anys d'investigacions en el Centre d'Investigació de Rhine (a Raleigh-Durham, NC USA) ha dut els parapsicòlegs a generar la hipòtesi que l'"efecte poltergeist" és la manifestació exterior d'un trauma psicològic.

Existència autònoma[modifica | modifica el codi]

Els poltergeist podrien simplement existir, de la mateixa manera que els elements. Una altra versió planteja que els poltergeist s'originen quan una persona mor dins un sentiment d'ira. D'acord a una variant d'aquesta hipòtesi, els poltergeist i els fantasmes són simples impressions d'aquest sentiment i queden enregistrats en el lloc. Aquesta impressió es farà explícita una vegada i una altra fins que l'energia que la va crear minvi.

Tanmateix alguns poltergeist han tingut la capacitat de prendre forma i personalitat, la qual cosa que suggereix alguna mena de consciència i intenció. Practicants de la projecció astral han reportat l'existència d'entitats astrals no amigables, que Robert Bruce[2] defineix com "negs" (els quals són també identificables amb els "elements"). Si existeixen, podrien tenir l'habilitat d'afectar el món físic.

Causat per forces físiques[modifica | modifica el codi]

Alguns científics han arribat a la conclusió que totes les activitats poltergeist que no es poden demostrar com a fraudulentes troben una explicació física en l'electricitat estàtica, camps electromagnètics, ultrasons i infrasons i/o aire ionitzat. En algunes ocasions, com en el cas poltergeist a Rosenheim, el físic F. Karger del Max-Planck-Institut für Plasmaphysik i G. Zicha, de la Technical University of Munich, no trobaren cap prova d'aquests fenòmens, i els que donen suport les teories paranormals argumenten que mai no es va tenir coneixement de cap frau, fins i tot després d'una gran recerca.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. la bruixa de Bell, 1817; Gef, el Mongoose parlant, 1931
  2. Pàgina oficial de Robert Bruce

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]