Blaveta comuna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Polyommatus icarus)
Infotaula d'ésser viuBlaveta comuna
Polyommatus icarus Modifica el valor a Wikidata

Anvers (mascle)
Ou
Dades
Hoste
Envergadura35 mm Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaLycaenidae
TribuPolyommatini
GènerePolyommatus
EspèciePolyommatus icarus Modifica el valor a Wikidata
(Rottemburg, 1775)
Nomenclatura
Sinònims
Polyommatus andronicus Modifica el valor a Wikidata

La blaveta comuna (Polyommatus icarus)[1] és un lepidòpter ropalòcer de la família Lycaenidae. Es pot trobar a les illes Canàries, tot Europa, nord d'Àfrica, Turquia, l'Orient Mitjà i la resta de l'Àsia temperada, i abasta la major part del Paleàrtic. El 2005 se'n va descobrir una població a Mirabel, al Quebec. Depenent de la latitud i l'altitud pot ser des d'univoltina fins a polivoltina; als Països Catalans es poden donar totes aquestes situacions, i és com a mínim trivoltina a la costa.

Principals trets distintius (Tàrrega, Lleida)

Envergadura alar d'entre 25 i 30 mm. Dimorfisme sexual acusat: mentre que la femella té l'anvers marró (o lleugerament blavós, depenent de l'exemplar), el del mascle és completament blau lluent. Es distingeix d'altres blavetes perquè té les fímbries completament blanques i pel punt que presenta a la cel·la del revers de les ales anteriors.

L'eruga arriba fins als 13 mm. És robusta i aprimada cap als extrems. Té el cos verd, amb una línia mitjana-dorsal verd fosca i una de blanca verdosa a cada banda sota els espiracles. Es pot alimentar de Galega, Ononis, Lotus, Medicago, Trifolium, Melilotus, Genista, Astragalus, Astracantha, Onobrychis, Anthyllis, Coronilla i d'altres. Les larves, que de manera semblant a un pugó segreguen substàncies sucroses, poden ser ateses per formigues dels gèneres Myrmica, Lasius, Formica i Plagiolepis.

Referències[modifica]

  1. «Proposta de noms comuns per a les papallones diürnes (ropalòcers) catalanes». Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Arrizabalaga et al., desembre 2012. [Consulta: 26 gener 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Tom Tolman & Richard Lewington, 2002. Guía de las Mariposas de España y Europa. Lynx Edicions. ISBN 84-87334-36-9.
  • D.J. Carter & B. Hagreaves, 1987. Guía de Campo de las Orugas de las Mariposas y Polillas de España y de Europa. Ediciones Omega. ISBN 84-282-0798-4.

Enllaços externs[modifica]