Pomera silvestre europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPomera silvestre europea
Malus sylvestris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN172170 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRosaceae
GènereMalus
EspècieMalus sylvestris Modifica el valor a Wikidata
(L.) Mill.
Nomenclatura
BasiònimPyrus malus var. sylvestris Modifica el valor a Wikidata

La pomera silvestre europea o pomer bord (Malus sylvestris), és una espècie d'arbre dins el gènere de les pomeres (Malus) que és natiu d'Europa arribant fins al sud a la península Ibèrica, Itàlia i Grècia i cap al nord fins a Escandinàvia i Rússia. El seu nom científics “Sylvestris”” indica que és una espècie de pomera dels boscos. Aquestes pomeres quan són realment silvestres (no una pomera comuna asilvestrada) tenen punxes.

En temps passats es considerava que M. sylvestris era un antecessor important de la pomera cultivada comuna (Malus domestica), però actualment se sap que el principal antecessor de la pomera comuna és l'espècie d'Àsia central M. sieversii.[1] Tanmateix, una anàlisi d'ADN recent mostra[2] que també M. sylvestris ha contribuït com antecessor de M. domestica.

Descripció[modifica]

Les fulles fan de 5 a 11 cm de llarg i són d'el·líptiquea a ovades. Les seves flors són hermafrodites, els pètals blancs o rosats i són pol·linitzades pels insectes. El fruit és arrodonit i fa un diàmetre d'uns 30 mm. De les seves fulles s'alimenta l'eruga del lepidòpter Smerinthus jamaicensisi possiblement també Scythropia crataegella.

Referències[modifica]

  1. Velasco R., Zharkikh A., Affourtit J. et al., The genome of the domesticated apple (Malus x domestica Borkh.) Nature Genetics, 2010, 42, 10, 833
  2. Coart, E., Van Glabeke, S., De Loose, M., Larsen, A.S., Roldán-Ruiz, I. 2006. Chloroplast diversity in the genus Malus: new insights into the relationship between the European wild apple (Malus sylvestris (L.) Mill.) and the domesticated apple (Malus domestica Borkh.). Mol. Ecol. 15(8): 2171-82.
  • M.H.A. Hoffman, List of names of woody plants, Applied Plant Research, Boskoop 2005.
  • RHS dictionary of gardening, 1992

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pomera silvestre europea