Porta del Ferro

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Coord.: 37° 19′ 12″ N, 34° 47′ 31″ E / 37.32000°N,34.79194°E / 37.32000; 34.79194

Actualment l'autopista E-90 travessa la Porta del Ferro que antigament tenia una amplada d'uns 10 metres.

La Porta del Ferro (també anomenada: Porta de Cilícia o Portes de Cilícia) (en turc: Külek Boazi o Gülek Boğazı) (Turquia) és la principal porta (pas) de les Muntanyes del Taure central i està situat entre els massissos de Bolkar a l'oest, i Aladag a l'est. El pas de la Porta del Ferro uneix l'altiplà d'Anatòlia amb la plana de Cilícia i allí l'obertura sud s'obre a uns 44 km. de la ciutat de Tars. Aquest porta és un llarg congost a través del qual passa el riu Gökoluk.

Una porta històrica[modifica | modifica el codi]

Des de l'antiguitat centenars d'exèrcits has passat per aquesta famosa porta: l'Expedició dels Deu Mil descrita per Xenofont en l'Anàbasi, l'exèrcit d'Alexandre el Gran, el croats catòlics de la Primera Croada... així mateix l'expedició de Roger de Flor amb la Companyia Catalana d'Orient es va quedar a les portes de la Porta de Ferro després de derrotar els turcs a la Batalla de Kibistra. També Pau de Tars hi passà en el seu camí cap a la província romana de Galàcia (comunitat a la que posteriorment escrigué les seves Epístoles Paulines).

Obres d'enginyeria per la 1ª Guerra Mundial[modifica | modifica el codi]

Quan els enginyers alemanys que construïren el ferrocaril entre la mar de Màrmara i Bagdad van haver de passar per aquesta porta, no varen seguir l'antiga ruta sinó que es veieren forçats a construir tota una sèrie de viaductes i túnels (trenta-set) que es consideren una de les meravelles de l'enginyeria ferroviària. Alhora, hagueren de construir una línia de via estreta per tal de transportar els treballadors, equipament i material. La línia de ferrocarril entre la mar de Màrmara i Bagdad no fou oberta fins al 1918, però encara pogué transportar tropes i material de guerra cap al Front de Mesopotàmia durant els darrers mesos de la I Guerra Mundial.

Estat actual[modifica | modifica el codi]

Actualment una gran autopista de sis carrils (E-90) creua la Porta de Ferro. Es projecta que la E-90 enllaci Ankara, la capital de Turquia, amb el corredor Mediterrani del sud, que transcorre entre Mersin i Sanliurfa, prop de Tars.

Enlaços externs[modifica | modifica el codi]