Portal:Atles de vins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
modifica 

Atles de vins

Els Països Catalans, caracteritzats pel clima mediterrani, es troben entre les regions vinícoles de llarga tradició i producció. A efectes comparatius, la producció global és equiparable al 6è o 8è estat de més producció, repartida gairebé a parts iguals entre Catalunya, Catalunya del Nord i el País Valencià.

modifica 

Vi de Catalunya

Distribució de la vinya a Catalunya

El conreu de la vinya i la producció del vi de Catalunya es concentra sobretot en les comarques litorals i prelitorals de la Catalunya Nova, entre la Serralada Prelitoral i la Depressió Prelitoral amb l'excepció de la part oriental més humida. A més, es conrea a les planes de menys altitud de la Depressió Central (el pla de Lleida i el pla de Bages), i al pla de l'Empordà.

Denominacions d'origen

Existeixen dotze denominacions d'origen. Dues són denominacions regionals amb àrees superposades a les altres: DO Cava i DO Catalunya.

modifica 

Vi del Rosselló

El vi del Rosselló es produeix a la plana del Rosselló prolongada als baixos relleus del voltant, entre les Corberes al nord, la serra de l'Albera al sud, els Aspres a l'oest i el mar a l'est. La zona de la Marenda, la costa rocosa de l'Albera, és una subzona diferenciada.

Vins secs:
  AOC Costers del Rosselló.
  AOC Cotlliure.
  Superposats: AOC Costers del Rosselló Vilatges, al nord, i AOC Costers del Rosselló els Aspres, al sud.
Vins dolços naturals:
  (al nord) AOC Maurí.
  AOC Ribesaltes.
  (al sud) AOC Banyuls i AOC Banyuls Grand Cru.
  Superposats: AOC Moscat de Ribesaltes i AOC Gran Rosselló.

Denominacions d'origen

modifica 

Vi de Mallorca

Les zones de producció del vi de Mallorca són al centre i a l'est de l'illa, a les comarques de Raiguer, Pla de Mallorca i Llevant.

Denominacions d'origen

modifica 

Vi del País Valencià

El vi del País Valencià es reparteix entre tres àrees de producció amb denominació d'origen a les comarques de l'interior del centre i del sud.

Denominacions d'origen

modifica 

Viquiatles

L'Atles dels Països Catalans és una col·lecció organitzada i comentada dels mapes disponibles a la Viquipèdia sobre els territoris on es parla la llengua pròpia d'aquest projecte.

Atles del món
Atles del món

Vegeu també l'Atles del món a Commons.

modifica 

Índex

modifica 

Coordinació

Podeu col·laborar en aquest projecte. Vegeu els objectius i la guia d'estil.

modifica 

Vegeu també

modifica 

Enllaços externs