Portal:Història Militar de Catalunya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Història Militar de Catalunya

Apoteosi-heràldica-barcelona-1668-1681.jpg
Apoteosi heràldica de Barcelona 1668-1681

La guerra és un estat de conflicte entre dues o més societats humanes, les quals s'enfronten de manera organitzada amb la finalitat de, o bé destruir la força enemiga, o bé capturar els seus recursos.

La guerra es pot desenvolupar simultàniament en un o diversos gran escenaris geogràfics continentals anomenats teatre d'operacions. En cadascun d'aquests teatres d'operacions hi pot haver un o més fronts de guerra. En cadascun d'aquests fronts de guerra geogràfics es poden desenvolupar al llarg del temps una o més campanyes militars. Les campanyes militars estan formades pel conjunt d'accions bèl·liques que, segons la seva envergadura i tipologia, es poden qualificar com a batalles, combats o setges.

Una batalla és un conjunt de combats entre dos o més contendents en què cadascun d'ells intenta derrotar l'oponent, i normalment es poden definir amb precisió en termes d'espai, temps i acció duta a terme.

Les guerres i les campanyes militars són guiades per l'estratègia, mentre que les batalles són les fases on s'empra la tàctica. L'estratega alemany Karl von Clausewitz manifestà que «l'ús de batalles per guanyar al final la guerra» era l'essència de l'estratègia.

Article del mes

La revolta del comte d'Urgell és l'aixecament militar de Jaume II d'Urgell contra el rei Ferran d'Antequera, el juny del 1413, fruit del desacord amb el resultat del Compromís de Casp, en que Jaume es presentà com a candidat per a succeir al rei d'Aragó Martí l'Humà, però la decissió final dels compromissaris no li fos favorable. El setge de Balaguer acaba amb la rendició del comte al rei el 31 d'octubre de 1413. El castell de Loarre caigué a començaments de 1414, donant-se per sufocada la revolta. Processat i condemnat, tots els seus béns foren confiscats i malvenuts, així com els de la família i la seva germana Elionor d'Urgell. S'ordenà enderrocar el Castell Formós a Balaguer, que era palau comtal i símbol de la resistència.

Imatge del mes

La Batalla d'Almansa recreada per Ricardo Balaca en 1862. Lluitada el 25 d'abril de 1707 fou un dels moments crucials de la Guerra de Successió Espanyola.

Sabies que ...

Question mark alternate.png

El Regiment Pirinenc Núm. 1 de Catalunya fou la única força militar que ha tingut la Generalitat de Catalunya d'ença de la Guerra de Successió. Els seus components fòren escollits entre els nacionalistes radicals essent en la seva immensa majoria, tant pel que fa a la oficialitat com a la tropa, militants d’Estat Català que, aleshores, incloïa ja a Nosaltres Sols i al Partit Nacionalista Català.

Articles de qualitat

Mítiques unitats militars catalanes

Mítiques unitats paramilitars catalanes

Organitzacions armades catalanes

Articles pendents de completar

Nuvola apps klipper.png

Viquiprojecte:Tricentenari

Com podeu contribuir-hi....


Portal

Portal de la història militar de CatalunyaA Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història Militar de Catalunya

Guerres de la Gòtia

Guerres de la Corona d'Aragó


Categories

Ciència militar

Armament • Exèrcit •

Categories

Unitats Militars Catalanes
Unitats Paramilitars Catalanes
Organitzacions Armades Catalanes
Categories Militars Corona d'Aragó
Categories Militars Catalanes
Plantilles d'informació Militar