Portal:Videojocs/article del mes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats del Portal:Videojocs[modifica]

La Wii

Wii és el nom de la videoconsola de setena generació de la companyia japonesa Nintendo. Coneguda en un principi amb el nom de Nintendo Revolution, és la succesora de la Nintendo GameCube. En aquest cas Nintendo preveu no competir directament amb la Play Station 3 de (Sony) ni la Xbox 360 de (Microsoft), ja que el mercat al que es dirigeix la consola, segons la companyia, no és el mateix.

La videoconsola es va presentar al món en la conferència que Nintendo feu al E3 del 2005, a mans del president de la companyia, Satoru Iwata. Iwata mostrà un suposat prototip de consola, però sense ensenyar el seu controlador. Després d'allò, van sorgir molts rumors sobre si la "revolució" dels videojocs que la companyia anava anunciant des de feia temps eren vertaders, però finalment el mateix Satoru Iwata durant el Tokyo Game Show d'aquell mateix any, a finals de setembre, va revelar la gran característica de Wii, un controlador que disposa d'un sensor que detecta els moviments que els jugadors fan amb ell, i els trasllada a l'acció del joc. Curiosament, el "prototip" ensenyat a l'E3 del 2005 quedà com a producte final, sense canvis rellevants en el seu disseny exterior.


{{Gener article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



El Grand Theft Auto: Vice City és el quart videojoc d'ordinador i consola de la franquícia de Grand Theft Auto, dissenyat per Rockstar North (anteriorment DMA Design) i publicat per Rockstar Games.

Es van llançar a l'Amèrica del Nord el 27 d'octubre de 2002, per PlayStation 2, i ràpidament el videojoc va esdevenir com a uns dels més venuts d'aquell any. Fins el juliol del 2006, el Vice City, al mercat americà, és el joc més venut per PlayStation 2.

El Vice City també va aparèixer en els 100 videojocs preferits de la història per la llista de lectors de la revista japonesa Famitsu al 2006. Seguint aquest èxit, el Vice City es va llançar a Europa, Austràlia i Japó, i també disponible per PC. Rockstar Vienna també va empaquetar el joc amb el seu predecessor, Grand Theft Auto III, i van posar a la venda el Grand Theft Auto: Double Pack per la Xbox.

En aquest gta s'utilitza una versió retocada del motor gràfic del joc del seu predecessor, Grand Theft Auto III, i similarment presenta un espai de mapa enorme, molt poblat d'edificis (des d'hotels a gratacels), vehicles (cotxes, motos, vaixells, helicòpters, i avions) i gent.

El joc és el successor del Grand Theft Auto: San Andreas, i aquest últim també ha estat succeït pel Grand Theft Auto: Vice City Stories.


{{Febrer article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Pac-Man

Pac-Man és un videojoc recreatiu creat pel dissenyador de videojocs Toru Iwatani de l'empresa Namco, i distribuït per Midway Games al mercat americà a principis dels anys 1980.

Quan Pac-Man va ser introduït a la tardor de 1979, va ser un èxit des del principi. Es va convertir en un fenomen mundial a la indústria dels videojocs, i va acabar amb les convencions populars imposades com l'Space Invaders. Va acabar amb la 'acció shoot-em-up (disparar a tots)' per a reemplaçar-la per un format únic, humorístic i poc violent que va agradar a les noies a més dels nois.

El nom del joc prové de la onomatopeia japonesa paku (パク), que és el so que es produeix en obrir i tancar la boca. El nom es va romanitzar com Puck-Man al Japó (en anglès puck es pronunciaria semblat a pac), però Midway ho va modificar a Pac-Man per al mercat nord-americà (i posteriorment altres mercats occidentals), ja que Puck se sembla massa a fuck, una obscenitat en anglès (De fet existeix una varietat de jocs "porno" derivats de "pacman", sent un dels més originals el "fuckman" un joc de plataforma 2D on un havia de prendre estimulants per a poder mantenir relacions amb els fantasmes).


{{Març article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Logotip de jo

Age of Empires II: The Age of Kings és un videojoc d'estratègia en temps real desenvolupat per Ensemble Studios i distribuït per Microsoft Games per als sistemes operatius Windows i Mac OS. Va ser llançat a mitjan 1999 i és el segon títol que compon la sèrie Age of Empires.

La història del joc està basada en l'edat mitjana, després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident. El jugador disposa de 13 civilitzacions que van existir en aquell període històric, i ha d'encaminar-les per formar un vast imperi i conquistar altres pobles. El joc ofereix la possibilitat de jugar contra l'ordinador o contra altres persones en línia, amb un màxim de 8 jugadors per partida.

Age of Empires II va ser desenvolupat per la subsidiària de Microsoft Ensemble Studios sota la direcció de Bruce Shelley, dissenyador de Age of Empires i col·laborador en el disseny del joc d'estratègia Civilization. El seu motor gràfic és conegut com Genie Engine, el qual és utilitzat també en el títol Star Wars: Galactic Battlegrounds.

Després del seu èxit comercial, va tenir una seqüela directa d'expansió coneguda com Age of Empires II: The Conquerors, on s'agreguen millores al joc, incloent cinc civilitzacions més. Va tenir també una varietat de versions "alternes", que van aparèixer en les videoconsoles Nintendo DS i PlayStation 2, així com adaptacions en alguns telèfons cel·lulars.


{{Abril article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



The Legend of Zelda (ゼルダの伝説 Zelda no Densetsu) és una famosa saga de videojocs del gènere RPG/Aventura creada pel mític Shigeru Miyamoto, pare d'algunes franquícies tan conegudes, com Mario, Donkey Kong, o Pikmin. Està al càrrec de Nintendo, empresa japonesa de maquinari i programari de videojocs amb la seu a Kyoto (Japó). El primer capítol d'aquesta sèrie va eixir a la llum l'any 1986, per a la consola de videojocs NES (Nintendo Entertainment System) i fou el primer joc de la història en permetre a l'usuari desar les partides per continuar-les en un altre moment. Des d'aleshores ja han eixit a la venda més de 10 episodis per a totes les plataformes de Nintendo, molts d'ells introduint elements jugables i gràfics que han revolucionat la indústria del joc interactiu, com el salt automàtic, la fixació dels blancs amb prémer un botó, l'assignació d'objectes a botons i la mecànica i concepció que es té actualment d'un joc d'aventura/RPG en 3 dimensions. El capítol d'aquesta saga titulat The Legend of Zelda: Ocarina of Time és encara avui considerat per la crítica especialitzada (ign, famitsu, gamespot,...) com el millor joc de la història, títol que "renova" cada any a tots els rànquings que es fan arreu de tot el món. En el mes del febrer del 2007, la saga ha oficialment posseeix 13 jocs oficials i en total ha venut 47 milions de jocs en tot el món sencer.


{{Maig article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Captura del joc
Captura del joc

Lincity és un joc tipus Sims on el jugador ha de controlar i gestionar els aspectes socio-econòmics d'una ciutat. És programari lliure, multiplataforma, gratuït i es distribueix sota la llicència GPL.

L'objectiu és aconseguir una ciutat sostenible, o construir un cohet per a fugir d'ella quan la contaminació sigui insuportable. Algunes construccions i mecanismes del joc ajuden a la sostenibilitat de la ciutat (com les central d'energia solar o els centres de reciclatge) i altres són insostenibles.

Durant els transcurs del joc es va progressant en tecnologia (especialment amb l'ajuda de la construcció i el manteniment d'escoles i universitats), el que posa noves construccions a disposició del jugador. Mentrestant, es van consumint els recursos naturals (limitats) i es va acumulant contaminació.


{{Juny article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Escultura de Mario a Suècia

Mario, també conegut com Super Mario, és un personatge de videojocs creat per Shigeru Miyamoto per Nintendo. És el més famós entre els personatges de l'empresa i és considerat per molts el personatge de videojocs més conegut de la hitòria (tant és així, que a principis dels anys 90, una enquesta va demostrar que més persones en el món coneixien a Mario que al mateix Mickey Mouse). Ha aparegut en centenars de jocs i la major part d'aquests han estat dels més populars. A l'actualitat, la seva veu en els jocs és la d'en Charles Martinet, encara que en el passat s'havia fet per Lou Albano i Tohru Furuya. Mario aparegué per primera vegada en 1981 sota el nom de Jumpman al videojoc Donkey Kong, nom que va ser canviat pel director de Nintendo of America d'aleshores. En aquesta mateix joc la seva companya Peach tenia com a nom original Pauline. El germà de Mario, Luigi s'estrenà al joc Mario Bros.

Mario és considerat com la mascota oficial de Nintendo i com un símbol de la companyia. Per aquesta raó, normalment apareix només en jocs i consoles distribuïts per la ja citada empresa nipona. Hi ha però algunes poques excepcions en les que trobem a aquest personatge en certs ordinadors personals als Estats Units, i en alguns jocs per consoles com Atari 2600.


{{Juliol article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



The Godfather: The Game, El Padrí, és un videojoc llançat l'any 2006 basat en la pel·lícula del mateix nom del 1972.

El videojoc destaca perquè molts dels actors del film van prestar les seves veus per al videojoc. Incloent a Marlon Brando com a Don Vito Corleone, James Caan com a Sonny Corleone, Robert Duvall com a Tom Hagen i Abe Vigoda com a Salvatore Tessio, sent l'absència més notable la de Al Pacino. A més, Mark Winegardner, autor de la novel·la The Godfather Returns, va col·laborar amb l'edició de la història i creant el món fictici del Padrí.

Electronic arts (EA) va anunciar al 2005 que els jugadors crearien els seus propis mafiosos, modificant les seves característiques i constitució físiques i vestuari usant un meticulós programa cridat MobFace. També, el joc no és del tipus tradicional de missions, sinó més obert, en un enorme Nova York estil dels 50, i sense estil de joc linear (com els jocs de la franquícia Grand Theft Auto). EA també va crear el sistema de control Black Hand (Mà Negra) per a la manera de pressionar i extorquir als propietaris de negocis. Usant els controls analògics, el jugador té una àmplia gamma de mètodes per a assolir els seus objectius, incloent copejar, colpejar, donar cops de cap, escanyar, etc. EA ha llançat versions separades per a el Nintendo Wii titulat The Godfather: Blackhand Edition, per la Playstation 3 The Godfather: The Don's Edition que inclou el Corleone Expansion Pack.

El joc comparteix similituds amb la saga de Grand Theft Auto i Mafia.


{{Agost article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Xbox 360

La Xbox 360 és la nova consola de joc de Microsoft, la successora de l'actual Xbox, aquesta consola competirà contra la PlayStation 3 de Sony i la Wii de Nintendo.

El 14 d'agost de 2003 Microsoft i ATI van anunciar en un comunicat de premsa que ATI s'encarregaria de fer el processador gràfic de la futura consola de nova generació. El 3 de novembre d'aquell any IBM va anunciar que faria el processador de la consola i SIS va anunciar que faria el desenvolupament del sistema I/O (Sistema del bus Entrada/Sortida).

Microsoft va anunciar inicialment que la nova generació de Xbox seria totalment compatible amb totes les tecnologies de Xbox incloent: els ports del controlador, comunicació en xarxa (Xbox Live), i tots els jocs. Però a finals de 2004 NVIDIA, que va ser qui va desenvolupar el processador de la primera Xbox, va dir en un comunicat que aquesta compatibilitat no seria possible ja que, perquè puguin funcionar els jocs, depenen de tecnologies que són propietat de NVIDIA; a més a la presentació de la consola es va donar a conèixer que l'interfase dels controladors no seria la de la primera Xbox, sinó que seria USB 2.0.


{{Setembre article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Assassin's Creed és un videojoc desenvolupat per Ubisoft Montreal i publicat per Ubisoft. Va ser llançat a tot el món el novembre del 2007.

El videojoc tracta sobre la Tercera Croada, a l'any 1191. El jugador assumeix el rol d'Altaïr (en àrab الطائر , "El volador"), un membre de la secta Hashshashin (els "assassins" originals), que el seu objectiu és matar a nou figures històriques que han propagat les Croades. Com que el jugador troba i mata aquests objectius, la seva conspiració és revelada. El jugador haurà de viatjar a través de tres ciutats: Jerusalem, Acre i Damasc.

L'entorn en què es mou el jugador és totalment interactiu ("Si hi ha més de 2 polzades, és interactiu" segons deia Jade Raymond en una entrevista), des de la gent fins a les ciutats són històricament acurades. Aquestes ciutats estan poblades per molta gent, i la manera de què el jugador controli l'Altaïr afecta com reaccionen els gent al voltant d'ell davant la seva presència. Per exemple, quan va a través d'una multitud, si el jugador destorba algú the, es farà un efecte significant. No obstant això, si el jugador empeny algú i el mata, la multitud de persones es poden anar en contra teva i s'haurà de fugir. Tanmateix, si el jugador empeny una persona a un costat, el poden empènyer en resposta. Si el personatge puja per murs, els ciutadans estaran al voltant del mur en qüestió, atraient l'atenció indesitjada dels guardes.


{{Octubre article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



Pokémon (ポケモン, pokemo'n en japonès) és una franquícia de videojocs de Nintendo per a diverses plataformes, especialment la Game Boy. Se n'ha fet anime, manga, cartes col·leccionables, joguines i moltes altres coses. El nom Pokémon és una mescla dels mots "pocket monsters" (ポケットモンスター Poketto Monsutā), que són el seu nom japonès.

Pokémon és també el nom col·lectiu per les criatures fictícies dins l'univers de Pokémon. La franquícia té 386 monstres únics. Aquestes figures començaren essent 151 - comptant el rar Mew - als jocs originals.

L'univers de Pokémon va ser creat per Satoshi Tajiri, que el va concebre a partir de la seva afició infantil de col·leccionar insectes. El joc va ser llançat per primer cop al Japó el 1996, i la franquícia arribà a l'occident el 1998.


{{Novembre article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial



La Play 3

PlayStation 3 (oficialment comercialitzada PLAYSTATION 3, comunament abreviada PS3) és la videoconsola de SCE successora de la PlayStation 2. Dissenyada per a competir directament amb Xbox 360, de Microsoft i Wii de Nintendo com a part de les videoconsoles de setena generació.

Una característica important que distingeix a la PlayStation 3 de les seves predecessores és el seu servei unificat de jocs en línia, el PlayStation Network, la qual cosa contrasta amb l'anterior política de Sony de confiar en els desenvolupadors de jocs per a jugar en línia.

Altres característiques importants de la consola són les capacitats sòlides de multimèdia, la connectivitat amb la PlayStation Portable i el format de disc òptic d'alta definició, Blu-ray Disc, com a mitjà principal d'emmagatzemament. La PS3 també dóna suport al Blu-ray perfil 2.0, gràcies a això es pot interactuar de manera online amb continguts extres de pel·lícules i jocs.

La PlayStation 3 va ser llançada l'11 de novembre de 2006 al Japó, el 17 de novembre de 2006 a l'Amèrica del Nord, i el 23 de març de 2007 a Europa i Austràlia. Dues variants (SKUs) estaven disponibles en el moment del llançament: un model bàsic amb 20 GB de disc dur (HDD SATA 2,5") i un model professional amb disc dur de 60 GB amb diverses característiques addicionals com el doble de ports USB i retrocompatibilitat amb jocs de la seva antecessora PlayStation 2 (el model de 20 GB no va ser comercialitzat a Europa i Austràlia). Des de llavors, a tots els models se li han fet diverses revisions en el seu maquinari per a disminuir el seu cost de producció i el seu preu de venda.


{{Desembre article de Videojocs}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs