El cuirassat Potemkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Potiomkin)
Infotaula de pel·lículaEl cuirassat Potemkin
Броненосец «Потёмкин» Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSerguei Eisenstein Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióYakov Bliokh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióSerguei Eisenstein, Nikolai Asséiev, Sergej Mikhajlovič Tret'akov, Nina Agadjànova-Xutkó i Grigori Aleksandrov Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNikolay Kryukov (en) Tradueix, Edmund Meisel i Dmitri Xostakóvitx Modifica el valor a Wikidata
FotografiaEduard Tisse i Vladimir Uralsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeSerguei Eisenstein i Grigori Aleksandrov Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMosfilm i Goskino Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorGoskino i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Estrena21 desembre 1925 Modifica el valor a Wikidata
Durada74 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalrus Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Recaptació46.653 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema propagandístic i cinema mut Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióUcraïna Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0015648 Filmaffinity: 961390 Allocine: 89979 Rottentomatoes: m/battleship_potemkin Letterboxd: battleship-potemkin Mojo: tt0015648 Allmovie: v106442 TCM: 327274 Metacritic: movie/battleship-potemkin TV.com: movies/the-battleship-potemkin-enhanced-edition-1925 Archive.org: BattleshipPotemkin TMDB.org: 643 Modifica el valor a Wikidata
El cuirassat Potemkin

El cuirassat Potemkin (en rus: Бронено́сец Потёмкин, transcrit al català: Bronenóssets Potiomkin, literalment 'El cuirassat Potemkin')[1] és una pel·lícula muda dirigida pel cineasta soviètic rus Serguei Eisenstein, produïda per Mosfilm[2] i estrenada el 1925.[3][4] És considerada una de les grans obres mestres de la història del cinema.[5] Ha estat subtitulada al català.[6]

Nom de la pel·lícula[modifica]

La pel·lícula porta el nom del vaixell cuirassat Potemkin,[7] anomenat en honor de l'oficial de Caterina II, Grigori Aleksàndrovitx Potiomkin (Григо́рий Алекса́ндрович Потёмкин, 1739–1791). Sovint s'ha transcrit o transliterat el nom de Potiomkin com a Potemkin perquè en rus de vegades s'escriu la lletra "ё" (io) sense la dièresi, fent-la semblar igual a la lletra russa "е" ("é" en català), cosa que pot causar confusió per als no nadius.

Argument[modifica]

El cuirassat Potemkin és una pel·lícula basada en fets reals, que van succeir al port d'Odessa, a la mar Negra, a Ucraïna sota l'Imperi rus, durant la setmana del 26 de juny del 1905. La pel·lícula mostra que els mariners del cuirassat estan farts dels maltractaments i vexacions de part dels oficials, i quan se'ls intenta obligar a menjar carn podrida amb cucs, decideixen revoltar-se. Amb el motí del cuirassat arriba la revolució a Odessa i repercutirà en l'Imperi rus.

Plena d'imatges expressives, gairebé com un àlbum fotogràfic, El cuirassat Potemkin representa la magnificació de la figura de les masses i les causes col·lectives.

Va ser estrenada durant la primera dècada de la Revolució Russa (1925) i va significar un rescat de la importància dels fets que van passar en el Potemkin en el procés de la revolució fallida del 1905, que va desembocar en la rebel·lió d'octubre del 1917.

El film està compost de cinc episodis:

  • Homes i cucs (Люди и черви).
  • Drama al port (Драма на Тендре), literalment, 'drama a [l'illa de] Tendra'.
  • El mort clama venjança (Мёртвый взывает), en què la gent d'Odessa plora la mort del mariner Vakulintxuk, afusellat per haver causat la revolta.
  • L'escala d'Odessa (Одесская лестница).
  • Trobada amb l'esquadra (Встреча с эскадрой).

Com el mateix Eisenstein explica en el text sobre la Unitat orgànica i pathos en el cuirassat Potemkin, inclòs en el llibre de Georges Sadoul sobre aquest film, la pel·lícula està treballada com un tot orgànic en el qual cadascun dels elements funciona en una composició que uneix el particular en funció del tot. Cadascuna de les parts en les quals pot ser dividida són funcionals en un nivell superior de lectura, és a dir, en la generalitat. És estructurat sobre la base dels cinc actes de la tragèdia grega. Per altra banda, hi destaquen la successió i el canvi constant en les qualitats de l'acció, això genera en l'espectador una emoció (xoc) que el porta a realitzar, mitjançant un procés psicològic, una reflexió intel·lectual d'acord amb el tema proposat.[8]

Comentaris[modifica]

El director Eisenstein va rebre la comanda de realitzar aquesta pel·lícula l'any 1925 per commemorar els 20 anys de la revolució fallida.[9]

L'obra representava una nova forma de narració cinematogràfica. Després de la genialitat de Griffith en el treball d'escala de plans, Eisenstein observa una altra funció que pot realitzar la càmera, i introdueix inclinacions de càmera que li donen com a resultat un èmfasi i una sensació diferent del que s'explica.

D'altra banda, es tracta d'una pel·lícula que reflecteix l'esperit de l'època en què és realitzada. En aquest sentit, es valora l'exaltació de l'individu comú, sobretot de l'oprimit que decideix trencar les seves cadenes.

A més a més, aquesta pel·lícula presenta certes característiques particulars:

  • Canvia el final històric per un de feliç simbolitzant la fantasia de la revolució bolxevic que tot ho pot.
  • Oposa visualment per fer una crida a l'espectador l'horitzontalitat i la verticalitat; i també les ombres dels tsars en contraposició amb els rostres del poble.
  • Plans simbòlics i metafòrics. Un exemple és el pla del poble esclafat per l'església i el tsar, per la qual cosa juga amb les perspectives, les mides, les formes, les llums expressionistes, el desordre... També trobem la metàfora del final, en la qual esquinça la mirada d'una noia, crea la ceguesa, igual que la que pretén amb l'espectador.
  • Crea certa manipulació temporal gràcies al muntatge; dilata la temporalitat a causa de la multiplicitat d'accions paral·leles (ex: les escales d'Odessa per on baixa el carro del nadó); per la qual també cal una certa manipulació espacial.
  • Els actors actuen de forma poc realista, la qual adquireix aquesta característica gràcies al muntatge (influència de Kuleshov).

L'escena de l'escala d'Odessa[modifica]

La famosa escala d'Odessa

Una de les escenes més famoses en la història del cinema pertany a aquesta pel·lícula. Descriu el moment en què l'exèrcit del tsar dispara contra el poble innocent per tal de posar fi al suport als rebels. Cal destacar la imatge en què una mare rep un impacte de bala mentre corre empenyent un cotxet de nadó que, en morir la mare, roda escales avall.[10][11]

Eisenstein usa dues classes de plans amb ritmes diferents en cada situació. L'exèrcit, amb un ritme constant i obsessiu, representa la màquina bel·licista del poder que destrueix el poble indefens. Les imatges del poble són mostrades en plans de diferents durades i desordenats, que ens mostren el caos i el terror dels ciutadans. Tot i que en una seqüència es veuen molt plans paral·lels, Eisenstein ens els mostra l'un rere l'altre perquè puguem veure el detall de tot el quadre.[12][13]

Durant aquesta escena de gairebé deu minuts de duració, trobem dos-cents plans diferents. El director aconsegueix transmetre la cara del poble contraposant-se a l'exèrcit al servei de la tirania del tsar.

Aquesta escena ha estat homenatjada per directors famosos, com ara Francis Ford Coppola en El Padrí, Brian De Palma en Els intocables d'Elliot Ness o George Lucas en l'últim lliurament de La guerra de les galàxies.

L'escena també ha sigut parodiada per Woody Allen en Bananas, Terry Gilliam en Brazil, i Peter Segal en el tercer lliurament de The Naked Gun.

Cartells promocionals[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El cuirassat Potemkin». ésAdir > Filmoteca: pel·lícules. [Consulta: 30 juliol 2022].
  2. Rollberg, Peter. Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema (en anglès). Rowman & Littlefield, 2016-07-20, p. 93-94. ISBN 978-1-4422-6842-5. 
  3. Muñoz Arteaga, Valmore «Eisenstein y el Acorazado Potemkin». Espéculo: Revista de Estudios Literarios, 32, 2006, pàg. 61. ISSN: 1139-3637.
  4. Casanovas i Llorens, Anna «Cinema i Cubisme: una nova ocularització.». Matèria. Revista internacional d'Art, 6-7, 2006, pàg. 189. ISSN: 2385-3387.
  5. «Top Films of All-Time». filmsite.org. [Consulta: 30 juliol 2022].
  6. «El cuirassat Potemkin». Goita què fan, ara!. [Consulta: 31 desembre 2022].
  7. «Pot’omkin». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 30 juliol 2022].
  8. Leyda, Jay. Kino : a history of the Russian and Soviet film. Princeton, N.J. : Princeton University Press, 1983, p. 193-199. ISBN 978-0-691-00346-7. 
  9. Paz Rebollo, María Antonia «El acorazado Potemkin: la memoria de la revolución». La historia a través del cine : la Unión Soviética. Servicio de Publicaciones, 2001, pàg. 21-.
  10. Blanché, Ulrich «La recepción de “El Acorazado Potemkin” de Eisenstein en Zbigniew Rybczyński y Banksy» (en castellà). De Arte. Revista de Historia del Arte, 12, 2013, pàg. 233–240. DOI: 10.18002/da.v0i12.1496. ISSN: 2444-0256.
  11. Sánchez Noriega, José Luis; Gubern, Román. Historia del cine: teoría y géneros cinematográficos, fotografı́a y televisión. Nueva edición. Madrid: Alianza, 2006. ISBN 978-84-206-7691-3. 
  12. Fabe, Marilyn. Closely Watched Films: An Introduction to the Art of Narrative Film Technique (en anglès). Univ of California Press, 2014-10-14, p. 24. ISBN 978-0-520-27997-1. 
  13. Cardullo, RJ «The Idea and the Image. On Sergei Eisenstein's Battleship Potemkin». Hermeneia: Journal of Hermeneutics, Art Theory & Critiscism, 2020, pàg. 79-80.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El cuirassat Potemkin