Pou d'Ordins

Infotaula de geografia físicaPou d'Ordins
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata

El Pou d'Ordins, respecte del terme d'Abella de la Conca
Map
 42° 10′ 35″ N, 1° 04′ 01″ E / 42.17633°N,1.06706°E / 42.17633; 1.06706
Dades i xifres
Altitud1.320 m Modifica el valor a Wikidata
Al NomenclàtorNo hi consta; sí que apareix en els mapes de l'ICC
Itinerari25 m.
Desnivell- 7 m.
Història
PeríodeSense vestigis històrics
Data de descobriment o invenció1966
ExcavacionsNo és el cas
Primera exploracióSecció d'Investigacions Arqueològiques del Club Excursionista Àliga (SIE - CEA)
Tipus de sòlCalcari del Campanià

El Pou d'Ordins és un pou natural del terme d'Abella de la Conca, al Pallars Jussà, a prop de l'extrem oest del terme, limítrof amb Conca de Dalt (antic terme d'Hortoneda de la Conca.

Està situat a Ordins, a 1.320 m d'altitud, al vessant nord-oest de la Roca de Monteguida, al sud-oest de la Collada del Trumfo. Pertany a la partida d'Ordins.

Amb una boca estreta, d'1,5 per 1,75 m., fa una forta rampa de baixada d'uns 7 metres que mena a una sala oval, aproximadament de 18 per 25 metres quadrats, amb formacions litogèniques al sostre, parets i terra. Segons alguns testimonis, havia servit algun cop per a encabir-hi ramats d'ovelles durant les tempestes. Fins a 300, se n'hi havien recollit.[1]

Etimologia[modifica]

En aquest cas, el mot comú pou és utilitzat com a sinònim d'avenc, sobretot per la verticalitat d'aquesta cavitat subterrània i la dificultat de penentrar-hi. La segona part del topònim és a causa del nom del lloc on es troba, la partida d'Ordins.

Referències[modifica]

  1. Borràs et alii, 1978.

Bibliografia[modifica]

  • BORRÀS I XAVIER, J., MIÑARRO I URRESTARAZU, J. M. i TALAVERA I GARCIA, F. Catàleg espeleològic de Catalunya (el Pallars Jussà). Barcelona: Poliglota, tècnica i documentació, 1978. Sense ISBN
  • DE VALLES, Jordi. "Pou d'Ordins". Dins Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]