Prêt-à-porter

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Roba llesta per a emportar

El prêt-à-porter (del francès “preparat per a endur”) és un tipus d'indumentària o roba confeccionada de manera seriada. Es diferencia de la confecció pròpiament dita pel fet que solen ésser sèries no gaire llargues, es parteix sempre d'un disseny previ i la realització sol ésser més acurada.[1] Va desplaçar l'alta costura en que la roba es feia a mida i cada disseny era únic, essent impossible que dues persones duguessin la mateixa peça de vestir. La producció a partir de patrons va facilitar la mecanització en la producció de peces de roba abaratint-ne els costos de producció i el preu.

El pas de l’Alta Costura al Prêt-à-porter es produeix en un context històric a on per una part tenim l’aparició del moviment hippie que es caracteritza per l’anarquia no violenta, la preocupació pel medi ambient i el rebuig al materialisme. La cultura i l’art prenen una gran importància en la societat i es caracteritzen per la multiplicitat de colors i la psicodèlia.

Després de la Segona Guerra Mundial, l’economia es basa en el impuls de l’Estat a la demanda i a l’organització del procés productiu. Es va millorar la productivitat i es van abaratir costos, això va permetre a les classes mitjanes i populars accedir al mercat de béns. Es va formar ‘l’estat del benestar’. Molts dels serveis que abans eren privats van passar a ser públics, cosa que també va ser una gran millora.

Hi va haver una important revolta per part dels joves que es van rebel·lar davant del que els semblava el sistema burgés. Això va ser el que sens dubte va influir en la moda fent-la molt més juvenil, productiva i d’accés a molta més població.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Prêt-à-porter». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.