Prebiòtic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Prebiòtics, en nutrició, són els ingredients no digeribles dels aliments que estimulen el cereixement i/o l'activitat de bacteris dins del sistema digestiu que són beneficiosos per a la salut del cos. El primer que els va identificar i donar nom va ser Marcel Roberfroid l'any 1995. Segons la seva definició un prebiòtic és un ingredient selectivament fermentat que permet canvis específics en la composició i/o l'activitat dins la microflora gastrointestinal que confereix beneficis sobre el benestar i la salut de l'hoste.[1] Són considerats aliments funcionals.

Típicament ls prebiòtics són glúcids com els oligosacàrids, però poden no ser-ho. La fibra soluble i la fibra dietètica són fins a cert punt també aliments prebiòtics. .


Funció[modifica | modifica el codi]

En general s'assumeix que els prebiòtics poden incrementar el nombre i l'activitat dels bifidobacteris i els bacteris àcido-làctics.

Fonts[modifica | modifica el codi]

Les fonts tradicionals de prebiòtics inclouen la soia, inulina obtinguda de diverses plantes com la civada, el blat, l'ordi la nyàmera i altres. La llet materna té oligosacàrids molt importants per la salut de l'infant.

Els 10 aliments amb més contingut de prebiòtics:


Aliment Contingut de fibra prebiòtica per pes
Arrel de xicoira crua 64.6%
Nyàmera crua 31.5%
Brots crus de dent de lleó 24.3%
All cru 17.5%
Porro cru 11.7%
Ceba crua 8.6%
Ceba cuita 5%
Espàrrecs crus 5%
Segó cru de blat 5%
Farina de blat integral, Cuita 4.8%
Banana crua 1%

[2]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995 Jun;125(6):1401-12. PMID
  2. Alanna J. Moshfegh2, James E. Friday, Joseph P. Goldman and Jaspreet K. Chug Ahuja, Presence of Inulin and Oligofructose in the Diets of Americans, Journal of Nutrition. 1999;129:1407S-1411S

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]